Futbol sadece futbol değildir diyoruz ya aynen böyle. Ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşunda da futbol çok önemli bir faktör olmuştu. Mustafa Kemal Atatürk işgal döneminde Büyük Taarruz kararını almak ve düşmana son yumduğu vurmak için komutanları bir araya getirmek istedi. Gizliliği sağlamak için de müthiş bir plan yaptı. Futbol o dönemde ordular arasında son derece popüler bir spordu. Tatil günleri tümenler arasında kıran kırana maçlar organize ediliyordu. Atatürk, Cephe Karargahı Futbol Takımı ile Kolordular Karması arasında 28 Temmuz 1922’de Akşehir’de bir maç yapılacağını duyurdu. Ama bu maç öyle sıradan bir maç değildi. O maçta da Cumhuriyet öncesinde Fenerbahçe'nin, Cumhuriyet sonrasında ise Karşıyaka'nın ilk kalecisi olan Kuvâ-yı Milliye kahramanı Kenan (Or) bey görev yapmıştı. Değerli dostum kent araştırmacısı Bedri Cumhur Doğu, Kenan Bey ile ilgili müthiş belgelere, bilgilere ve fotoğraflara ulaştı. Onun bana aktardıklarından yola çıkarak yazıyorum. Kenan Or, Fenerbahçe’nin 1922’de hiç gol yemeden şampiyon olduğu dönemin kalecisiydi ve Fenerbahçe Fahri Başkanı Halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi tarafından da bizzat tebrik edilmişti. Atatürk’ün isteğiyle Akşehir’de Maç oynandı bitti ama o gece Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa ve diğer komutanlartaarruz planını yaptılar. Bu toplantı bir futbol maçının gölgesinde yapılmıştı. Kenan Or bu buluşmadan iki ay sonra, Fenerbahçeli futbolculardan takım arkadaşları Şehit Nâhit (Çokbaşaran), Kâmil (Rona), Ethem (Bellisan) ve Dr. Refik (Kuntol) ile beraber Anadolu'ya gitmiş ve Sakarya Cephesi'nde subay olarak görevlendirilmişti. Kaleci Kenan, daha sonra Albaylığa kadar yükselirken, vatanın kurtuluşunda büyük kahramanlıklar gösterdi. İzmirli kent araştırmacısı Bedri Cumhur Doğu, "Kenan Or, İzmir'in istirdâtına (kurtuluşuna) müteakip çok sevdiği İzmir'e yerleşti. İlk işi ise 1912 yılında kurulan ancak, önce Balkan, sonra Çanakkale Savaşları ile faaliyeti durma noktasına gelen, İzmir'in işgali ile kapanan Karşıyaka Kulübü'nün yeniden faaliyete geçmesini sağlamaktı. 1922-1925 yılları arasında, '58 Karşıyakalı' ile beraber yeniden kurdukları Karşıyaka Gençler Birliği'nin kaleciliğini yapan Kenan Bey, 1925 yılından sonra Karşıyaka Spor Kulübü adını alan kulübün sembol ismi olmuştur" dedi.

Cumhuriyet sonrası

Olimpiyatlara katılan

ilk atlet Altaylı Sait

Said Odyak, 1903 yılında İzmir’de dünyaya geldi. İstanbul Darülfünun Hukuk Mektebi’nden mezun olduktan sonra İzmir Amerikan Koleji’nde Tarih ve Yurt Bilgisi, İzmir Atatürk Lisesi’nde tarih öğretmenliği yaptı.Komple bir sporcuydu. Cumhuriyet sonrasında ki ilk olimpiyat olan Paris Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etti. Cumhuriyet sonrası olimpiyatlara giden ilk İzmirli milli sporc u unvanını aldı.Hukukçuydu, öğretmendi. İzmir Amerikan Koleji ve Atatürk Lisesi’nde Tarih öğretmenliği yaptı. CHP Milletvekili olarak siyaset dünyasında da boy gösteren Said Odyak, İzmir’in köklü kulüplerinden Kültürpark Tenis Kulübü’nün de kurucuları arasında yer aldı. Said Odyak Altay’ın medarıiftiharıydı.Türkiye’nin ilk kulüp marşı olan Altay Marşı’nı yazmıştır.

ALTAY MARŞI

Şerefli koca bir ülkünün

Şerefi namusu hepimizin

Şerefli şanlı, şen Altay

Kudretinle, kuvvetinle şen Altay

Semalarda semalarda parılda

İzmir’in parlak yıldızı

Duydular şanımızı

Yüksel ki sen kararsın ay

Kudretinle, kuvetinle şen Altay

Elif lam, te elif ye

Altay, Altay, Altay

BİLİYOR MUYDUNUZ?

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ‘Devleti Aliye-i Osmaniye’ nüfusundan, ‘Türkiye Devleti nüfusuna’ geçişini, İzmir’den Göztepe’den gerçekleştirdiğini;

ULU önderimiz Atatürk’ün İzmir GÖZTEPE nüfusuna kayıtlı olduğunu ve Nisan 1923’teki ikinci milletvekili seçimlerine de İzmir’den Göztepe’den katıldığını

ATATÜRK’ÜN Cumhuriyeti de İzmir/GÖZTEPE nüfusuna kayıtlı olduğu bu dönemde Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilan ettiğini...

İzmir İdman Yurdu

Altınordu ile birleşti

İzmir futbol tarihi adına her geçen gün yeni yeni bilgilere, belgelere ulaşıyoruz. Değerli dostum araştırmacı Yazar Bedri Cumhur Doğu da 1913 yılında kurulan İzmir İdman Yurdu’nun İzmir’in en eski ikinci kulübü (1912’de kurulan Karşıyaka’dan sonra) olduğunu belgeledi. Talatpaşa tarafından savaşa hazırlık maksadıyla kurulan İzmir İdman Yurdu kurtuluş mücadelesinin ardından kendisini lağvedip Altınordu ile birleşti. İzmir İdman Yurdu adıyla açılan kulüp aslında İstanbul Anadolu Hisarı İdman Yurdu Kulübü'nün bir şubesiydi. Kulübün kurucuları da İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin bir organı olan Müdafa-yı Milliye Cemiyeti'nin bireyleriydi. İzmir'deki İttihat ve Terakki'nin yayın organı konumundaki Anadolu Gazetesi'nin kurucusu Haydar Rüşdü bey de cemiyetin bir üyesiydi. Belgelere göre İzmir İdman Yurdu'nın kuruluşu 15 Kanunisani sene 328 (28 Ocak 1913 miladi) tarihinde gerçekleşti. Adı ise "Terbiye-i Bedeniyye ve Hıfzıssıhha Cemiyeti" olarak teşkil edilmişti. Genel Merkezi ve kanuni merciisi 1 Nisan 1913'te kurulan Anadolu Hisarı olarak gösterilmişti. Kulübün kurucuları ise Müdafaa-i Milliye Cemiyeti Başkanı Cemil Bey, Mebus Sudi Bey, Polis Müdürü Cem Bey, Taip Servet, Ahmet ve Abdurrahman Robenson'du. Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir'de sportif faaliyetlerini sürdüren İzmir İdman Yurdu, Altay'dan Hamit Bey'in yönettiği 7 Ekim 1923 tarihindeki maçta Karşıyaka Gençler Birliği'ni 2-1 mağlup etmiştir. Ve son olarak, 11 Ocak 1924 tarihli haberde 1923'te kurulan Altınordu kulübü ile İdman Yurdu kulüplerinin birleştiği haberini aktarıyoruz. Haberde, İdman Yurdu'nun önce Tilkilik Türk Gençler Birliği kulübüne katıldığı haberini alan Sada-yı Hak gazetesi, bu defa bu birlikten ayrılarak yeni kurulan Altınordu kulübüyle birleştiğini aktarıyor.