Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde İstanbul’da Spor Güvenliği Çalıştayı yapılmış. Kulüpler Birliği Vakfı ve Emniyet genel Müdürlüğü ev sahipliğini üstlenmişler. Peki, kimler katılmış bu çalıştaya? Türkiye Futbol Federasyonu, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Süper Lig kulüplerinin yetkilileri ile Süper Lig kulüplerinin bulunduğu şehirlerin İl Emniyet Müdür Yardımcıları katılımcıları oluşturmuşlar.
Özellikle sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik 6222 sayılı kanunun varlığına ve uygulanmasına yönelik demeçler okudum çalıştay ile ilgili... 2011 yılında çıkmış olmasına rağmen, özellikle son iki yılda oturduğunu düşündüğüm sporda şiddet kanununun daha da yaygınlaşmış şekilde uygulanmasını istesek kusur etmeyiz herhalde…
Kanun çıktıktan sonra Passolig devreye sokulmuş ve büyük tepkiler ile karşılaşılmıştı. Çünkü düzeneği kurmak ve işletmek gerçekten büyük maddi külfetti! Bu tepki passoligi stadına kurmak zorunda olanlardan gelmişti. Diğer büyük tepki de taraftarlardan gelmişti. Çünkü her taraftar, aynı zamanda bir banka kartı gibi de kullanılabilen kartlardan edinmek zorundaydı. Biz Türkiyeliler için bu da çok zordu aslında! Çünkü fotoğraflı olan bu kartlar ile bir nevi fişlenmiş olacaktık! Sistemin içerisindeki sayısız kamera ve monitörler ile hem giriş-çıkışlar hem de müsabaka içerisindeki davranışların an ve an kontrol edilebiliyor olması da cabası…
Uygulamanın ilk uygulanmaya başladığı yıllardaki seyirci sayısındaki düşüş bile kanunun ve sistemin uygulanmasına dur diyemedi! Şimdi bakıyorum da, seyirci sayısı yavaş yavaş yükseliyor. Sistem içerisindeki katı cezalar nedeni ile de taraftarların otokontrol sistemi de gelişiyor. “Küfür etme kardeşim, senin yüzünden bir sonraki maçı izleyemeyeceğim” diyenine şahit oldum defalarca…
Sistemin uygulanmadığı hemen her maçta güvenlik ile ilgili sıkıntılar yaşandığına da hep beraber şahit olduk! Ziraat Türkiye Kupasındaki bazı müsabakalar ile Play-off maçlarını hatırlayalım. Çim zemini dolduran ve tesislere zarar verenlerin görüntüleri benim hala aklımda…
Belirtmekte fayda var; Profesyonel 2.Lig ve 3.Lig ile Bölgesel Amatör Lig ve amatör yerel ligler için de geçerli bu 6222 sayılı kanun! Ama gelin görün ki sanki bu liglerde uygulama ile ilgili sıkıntılar var! Özellikle amatör müsabakalarda taraftarlı maçlarda olaylar çıkabiliyor, saha içi ve dışı karışabiliyor. İl Disiplin Kurulları sporcular, teknik sorumlular ve idareciler için müsabakadan men ve benzeri cezaları uyguluyorlar. Ama taraftar ile ilgili somut bir uygulama neredeyse yok!
6222 sayılı kanunun amaç, kapsam ve tanımlar maddelerinin tüm spor dalları ve amatör-profesyonel ayrımı yapılmadan düzenlendiğinin altını çiziyor, “sporda şiddete hayır” diyorum!