Altın fiyatları son haftalarda tarihi seviyelere tırmanırken, yatırımcıların aklındaki en büyük soru “daha ne kadar yükselebilir?” oldu. Küresel piyasalarda jeopolitik gerginliklerin, merkez bankalarının faiz politikalarındaki belirsizliklerin ve artan güvenli liman talebinin etkisiyle altın fiyatları hızla yükseldi.

Ali Babacan'dan CHP'ye sert sözler! "Bizim üzerimizden bir çatışma yürüttüler"
Ali Babacan'dan CHP'ye sert sözler! "Bizim üzerimizden bir çatışma yürüttüler"
İçeriği Görüntüle

Ancak uzmanlara göre bu yükseliş, klasik bir piyasa hareketinden öte, “olağan dışı” bir seyir izliyor. Kapalıçarşı’da altın satışlarının durdurulması, fiziki piyasalarda makasın 500 TL’ye kadar çıkması ve yatırımcıların alım-satımda kararsız kalması piyasadaki tedirginliği artırdı.

Bu atmosferde ekonomist Mahfi Eğilmez, yaptığı değerlendirmeyle dikkatleri üzerine çekti.

Eğilmez: “Faiz artırımı yerine pas geçilmeli”

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Mahfi Eğilmez, enflasyon ve Merkez Bankası politikası üzerine önemli öngörülerde bulundu. Türkiye’de enflasyonun seyriyle ilgili yaptığı analizde yıl sonu için yüzde 30’un üzerinde bir rakam beklediğini belirten Eğilmez, şunları söyledi:

“Önümüzdeki üç ayda enflasyon yüzde 2 civarında gelirse yılı yüzde 33,11 civarında kapatırız. Eğer 1,5 olursa bu oran yüzde 31’e iner. Her halükarda yüzde 30’un üzerinde bitireceğiz gibi görünüyor.”

Eğilmez, çekirdek enflasyonda sınırlı bir gerileme yaşansa da genel görünümün beklentiler kadar olumlu olmadığını vurguladı.

Faiz kararına ilişkin ise şu yorumu yaptı:

“Toplum ve iş çevreleri enflasyonun yükseldiğini görüyor. Merkez Bankası faizi indirse bile bankalar kredi faizlerini düşürmez. Ben olsam ekimde pas geçerdim. Böylece Merkez Bankası’nın işi ciddi tuttuğu mesajı verilir. Faiz indirimi ise ‘enflasyonla mücadelede zayıflık’ algısı yaratır.”

“Altın alın demiyorum ama portföyde olmalı”

Mahfi Eğilmez, altın fiyatlarındaki sıra dışı yükselişi de değerlendirdi. ABD’de hükümetin kapanma ihtimali, merkez bankalarının altın alımları ve jeopolitik risklerin fiyatları yukarı ittiğini belirterek, yatırımcılar için temkinli bir tavsiye verdi:

“Altın alın demiyorum ama portföyün bir kısmında bulunmasında yarar var. Türk yatırımcısı için altın hem ons hem dolar bazında değer kazandığı için kendini sigortalıyor. Zaman zaman kâr satışlarıyla kısa vadeli düşüşler olabilir ama uzun vadede portföy çeşitliliği açısından önemini korur.”

Ekonomide “denge” arayışı sürüyor

Uzmanlara göre Türkiye ekonomisinde hem iç hem dış baskılar, para politikasında ince bir denge kurulmasını gerektiriyor. Eğilmez’in önerdiği gibi Merkez Bankası’nın ekim ayında faiz konusunda temkinli davranması, piyasada güven algısını güçlendirebilir.

Kaynak: haber merkezi