Twitter'de okudum ve çok hoşuma gitti. Bir kadın şöyle yazmış; “Gecenin ikisinde oğluma mısır patlattım. Annelik çok zor... İmkanı olan baba olsun.” Benim çevremde babalığın hakkını sonuna kadar veren, hiçbir sorumluluktan kaçmayan çok arkadaşım var. Ama kadının paylaştığı esprinin altında da çok ciddi bir gerçek var. Şimdi kıvırmayalım çoğumuza gecenin ikisinde bırakın mısır patlatmayı su vermeyiz.

Neyse konuyu anne baba tartışmasına çekmek istemiyorum.

Ülkemizde kadının sorunu annelik değil. Sorun dışarıda... Sosyal hayat var. Şiddet var. Sadece kadınların sorumlu tutulduğu namus anlayışı var. Var da var.

Üstelik bir zihniyet var ki; kadınlar sadece anne olsun istiyor. Otursun çocuğuna baksın istiyor. Asıl amaç kadını sosyal hayattan alıkoymak.

İşte bu mantığa karşı koymak ve kadını toplum içinde daha var haline getirmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi bir çalışma başlatmış.

Proje kapsamında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez kamuda karar alma mekanizmasında yer alan erkek yöneticiler için yapılan toplumsal cinsiyet eşitliği atölyesi oluşturulmuş.

Bu atölyenin ilk toplantısına katılan Başkan Tunç Soyer kadına karşı şiddete karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini yerleştirmek gerektiğini vurgulamış. Bakış açımızı değiştirip, içtenlikle eşitliğe inanmamız gerektiğinin de altını çizmiş. İzmir'in bu büyük değişime öncü olması gerektiğine inandığını da ilave etmiş

Bu tutum Başkan Soyer'e yakışan, ondan beklenen bir tutum.

Aslına bakarsanız İzmir kadına değer verme, kadını sosyal hayatta tutma konusunda zaten çok ön sıralarda yer alan bir şehir.

Ben Türkiye'nin neredeyse tamamını il il, ilçe ilçe gezdim.

Başkan Soyer'in konuşmasının bazı illerde, bazı ilçelerde yadırganacağından emin olabilirsiniz. Bazı kentlerimizin kültüründe kadının yeri yok. Hala yok... Kadınlar da öyle bir kültürden geldikleri için sesini çıkarmıyor.

Geriye tek çıkış yolu annelik kalıyor. Zaten kadınlara gösterilen tek istikamet de bu oluyor.

Şimdi İzmir cinsiyet eşitliği gibi çok önemli bir çalışmayı başlatmış bulunuyor ve bu konuda Türkiye'ye öncü ve örnek olmak istiyor.

Olmaması için hiçbir neden yok. Benim arzum, asıl ihtiyacı olun şehirlerin bu projeye katılması...

Yoksa anneliğin hakkından gelen kadın, her şeyin hakkından gelir...