2026 yılında uygulanacak yeni asgari ücrete ilişkin süreç resmen başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 12 Aralık Cuma günü gerçekleştirilecek. Türk-İş ve Hak-İş’in toplantılara katılmayacağını duyurması nedeniyle Komisyon’un yapısı yeniden tartışılırken, kamuoyunun asgari ücret beklentisi dikkat çekici bir netliğe ulaştı.

Deprem var!
Deprem var!
İçeriği Görüntüle

Metropoll Araştırma’nın kasım ayı sonuçlarına göre yurttaşlar, siyasi tercih fark etmeksizin, asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmasında büyük oranda birleşti. Araştırma, toplumdaki ekonomik beklentinin yönünü ve zammın tabanda nasıl karşılık bulduğunu ortaya koydu.

Toplumun Büyük Çoğunluğu “Yüzde 50 Zam” İstiyor

Metropoll Araştırma’nın 15–21 Kasım 2025 tarihleri arasında, 28 ilde bin 830 kişiyle gerçekleştirdiği çalışma, asgari ücret konusunda belirgin bir mutabakat olduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 74,5’i, asgari ücretin en az yüzde 50 zamla 33 bin 150 TL seviyesine çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Ankette diğer zam seçeneklerine verilen destek oldukça düşük kaldı:

  • Yüzde 10 zam isteyenler: %4,3

  • Yüzde 20 artırılsın diyenler: %4,4

  • Yıllık enflasyona paralel yüzde 33 artış isteyenler: %10,5

  • Fikir belirtmeyenler: %6,3

Veriler, ekonomik koşullar karşısında çalışanların önemli bölümünün yaşam standartlarını koruyabilmek için yüksek oranlı bir artış talep ettiğini gösteriyor.

Gözler Cuma Günkü Toplantıda

12 Aralık’ta yapılacak ilk toplantıda tarafların sunacağı teklifler, çalışma takvimi ve sürecin nasıl ilerleyeceği netleşecek. Asgari ücret görüşmeleri, Aralık ayı boyunca devam ederek yıl sonuna doğru karara bağlanacak.

Toplantıya iki büyük işçi konfederasyonunun katılmayacağını açıklaması, Komisyon’un temsiliyeti ve kararların meşruiyeti üzerine yeni tartışmaların doğmasına yol açmış durumda. Buna karşılık kamuoyunun eğilimi, özellikle düşük ve orta gelirli kesimlerin yaşam maliyetleri karşısında yüksek bir artışı zorunlu görüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ