Türk futbolunun önemli merkezlerinden biri olan İzmir’de yeni sezon sancılı başladı. Profesyonel liglerde mücadele eden 7 takımın büyük bölümü ekonomik sorunlar ve sportif başarısızlıklarla mücadele ederken, kent futbolunda alarm zilleri çalmaya başladı.
İzmir temsilcilerinden 5’i sezonun ilk haftalarında galibiyet sevinci yaşayamazken, 4 kulüp transfer yasakları nedeniyle kadrosunu güçlendiremeden lige girdi. Yaz döneminde satışa çıkarılan bazı kulüpler için ise beklenen yatırımcı desteği bulunamadı.
Kent futbolunun köklü ekiplerinden Altay’da yönetim krizi sürerken, Altınordu ise tarihinde ilk kez profesyonel liglerde yer alamadı.
Göztepe’de beklenen başlangıç gelmedi
İzmir’in Süper Lig’deki tek temsilcisi Göztepe, yeni sezona istediği başlangıcı yapamadı. Mali yapısı ve altyapı yatırımlarıyla son yıllarda örnek gösterilen sarı-kırmızılı ekip, ilk haftalarda sahada beklentilerin uzağında kaldı.
Süper Lig’de ilk 5 haftada galibiyet elde edemeyen Göztepe, topladığı 2 puanla ligin son sırasında yer aldı. İzmir ekibi aynı zamanda kalesinde gördüğü 13 golle ligin en fazla gol yiyen takımı konumunda bulunuyor.
Altınordu ligden çekildi
İzmir futbolunun önemli altyapı markalarından Altınordu, bu sezon profesyonel liglerde yer alamadı. Daha önce yetiştirdiği genç oyuncularla Türk futboluna önemli isimler kazandıran kırmızı-lacivertli kulüp, 2. Lig’e katılmama kararı aldı.
Türkiye Futbol Federasyonu, lig öncesinde Altınordu’yu 3. Lig’e düşürdü. Kulübün uzun süredir A takım için yatırımcı arayışında sonuç alamadığı belirtildi.
Karşıyaka şampiyonluk hedefiyle başladı
İzmir’in 114 yıllık kulübü Karşıyaka, ağır borç yükü nedeniyle transfer yasağını kaldıramadı. Yeşil-kırmızılı ekip, kadrosuna dahil ettiği 15 oyuncuya amatör lisans çıkararak sezona başladı.
Son üç sezonda play-off mücadelesi veren Karşıyaka, bu sezon şampiyonluk hedefiyle yola çıkmasına rağmen ilk iki haftada yalnızca 1 puan toplayabildi ve zirvenin gerisinde kaldı.
Altay’da borç ve yönetim krizi büyüyor
İzmir futbolunun bir diğer köklü temsilcisi Altay’da sorunlar devam ediyor. Borcu 1 milyar TL seviyesine ulaşan siyah-beyazlı kulüp, Süper Lig’den düştüğü 2021 yılından bu yana transfer yasaklarını kaldıramadı.
Sezona yönetimsiz başlayan Altay, altyapı oyuncularıyla mücadele ediyor. İlk iki haftada 2 puan alan siyah-beyazlılarda gözler kayyım sürecine çevrilirken, FIFA’dan gelebilecek puan silme cezaları da endişe yaratıyor.
Menemen FK ve Bucaspor 1928’de sıkıntılı süreç
- Lig ekiplerinden Menemen FK da sezona sorunlarla başladı. Kulübün başkanı Bilgin Tokul’un satış girişimlerinden sonuç çıkmazken, transfer yasağı nedeniyle kadro takviyesi yapılamadı.
Menemen FK, 2. Lig Beyaz Grup’ta oynadığı ilk iki karşılaşmadan puan çıkaramadı.
Bucaspor 1928 ise FIFA kaynaklı transfer yasağı nedeniyle genç oyuncularla mücadele ediyor. İlk hafta Balıkesirspor’a farklı mağlup olan sarı-lacivertliler, ikinci maçında 1922 Akşehirspor’u yenerek sezonun ilk galibiyetini aldı.
Aliağa FK İzmir’in yüzünü güldürdü
İzmir futbolunda sezona en iyi başlayan ekip ise Aliağa FK oldu. Sezon öncesinde kadro yapılanmasına giden ve maliyetli oyuncularla yollarını ayıran Aliağa FK, yeni kadrosuyla 2. Lig Beyaz Grup’ta ilk iki maçını kazanarak zirveye yerleşti.
İzmir futbolunda köklü kulüplerin ekonomik sorunlarla boğuştuğu dönemde Aliağa FK’nın başarılı başlangıcı kent adına tek olumlu tablo olarak öne çıktı.





