Tüm dünyada romantizmin ve duygusal paylaşımların sembolü olarak kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, İzmir’in bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Menderes ilçesinde bambaşka bir anlam taşıyor. Çiftlerin birbirine olan sevgisini ifade etmek için tercih ettiği en klasik ama en güçlü hediye olan kırmızı güllerin yolculuğu, vitrinlerden çok önce, bu ilçedeki seralarda başlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki çiçekçileri süsleyen o kadife yapraklı güllerin arkasında, aylar süren büyük bir emek ve alın teri yatıyor. Ülkedeki kesme gül üretiminin lokomotifi konumunda olan İzmir, yaklaşan bu özel gün vesilesiyle tarımsal üretimde en yoğun günlerini yaşıyor.

Türkiye’nin çiçek bahçesi İzmir’den rekor üretim rakamları

Coğrafi konumu, verimli toprak yapısı ve çiçek yetiştiriciliğine imkan tanıyan ılıman iklimiyle İzmir, Türkiye’nin süs bitkileri sektöründeki liderliğini koruyor. Resmi verilere göre kent genelinde yaklaşık 12 bin 500 dekar alanda yapılan üretimle, yıllık 214 milyon adet kesme çiçek ekonomiye kazandırılıyor. Bu devasa pastanın en büyük dilimi ise Menderes ilçesine ait. İlçe, Türkiye’nin toplam kesme gül ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini tek başına karşılıyor. Yıllık ortalama 24,6 milyon adetlik üretim hacmiyle dikkat çeken bölge, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de gül bahçesi unvanını hak ediyor. Seralarda hummalı bir çalışma yürüten işçiler, en canlı ve en formda gülleri seçerek paketleme aşamasına geçiriyor.

İzmir–Selanik hattı açılıyor: Deniz ticaretinde kritik hamle
İzmir–Selanik hattı açılıyor: Deniz ticaretinde kritik hamle
İçeriği Görüntüle

Eylül ayında başlayan zorlu maraton şubatta finale eriyor

Seralardaki üretim süreci, dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Bu işin mutfağında olan üreticiler, Sevgililer Günü için hazırlıklara aylar öncesinden başlıyor. Bölgede 37 yıldır toprağı işleyen ve ailesiyle birlikte çiçekçilik yapan Mehmet As, sürecin perde arkasını anlattı. Sebze yetiştiriciliğinden çiçekçiliğe geçiş yaptıklarını belirten As, kardeşleriyle birlikte 15 dekarlık alanda üretim yaptıklarını ifade etti. Üretici As, "Bu gülleri Eylül ayı gibi hazırlamaya başlıyoruz. Temizliğini, gübresini ve budamasını titizlikle yapıyoruz ki şubat ayında en iyi verimi alalım. Şimdi ise emeklerimizin karşılığını alma, yani hasat zamanı. Kesim işlemlerimiz hızlandı. Ürünlerimizi kooperatif aracılığıyla Türkiye’nin her noktasına ulaştırıyoruz" diyerek, seralardaki mesainin ne denli yoğun olduğunu vurguladı.

A A 20260212 40529640 40529628 I Z M I R D E G U L Y E T I S T I R I L E N S E R A L A R D A S E V G I L I L E R G U N U M E S A I S I

Mezatlarda kıyasıya rekabet ve demet fiyatları

Toplanan güller, sadece tarlada değil, mezatlarda da büyük bir hareketlilik yaratıyor. Çiçek borsalarında sabahın erken saatlerinde başlayan açık artırmalar, üretici ile satıcıyı buluşturuyor. Fiyat dengeleri ise arz ve talebe göre şekilleniyor. Üretici Mehmet As, gül fiyatlarının kalitesine ve sap uzunluğuna göre değişkenlik gösterdiğini belirtirken, piyasadaki güncel rakamlar hakkında da bilgi verdi. İçerisinde 20 adet gülün bulunduğu demetlerin, mezat ortamında 500 ila 1000 lira arasında alıcı bulduğunu söyleyen As, bu dönemin üretici için can suyu olduğunu dile getirdi.

Özel günlerin vazgeçilmezi ekonomiye can suyu oluyor

Bölgedeki tarımsal hareketliliği değerlendiren İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de İzmir’in sektördeki stratejik önemine dikkat çekti. Şahin, sevgiyle özdeşleşen güllerin Menderes’teki örtü altı alanlarda yoğunlaştığını belirterek, "İlçe bazında baktığımızda Menderes, ülke genelinde ilk sırada yer alıyor. İzmir genelinde yıllık yaklaşık 25 milyon dal gül üretimi söz konusu. Özellikle Sevgililer Günü ve Anneler Günü gibi özel tarihlerde bölgedeki ticari hareketlilik zirve yapıyor" dedi. Şahin, hasadı yapılan ürünlerin lojistik ağlarla yurdun en ücra köşelerine kadar gönderildiğini ve bölge ekonomisine ciddi bir katma değer sağladığını sözlerine ekledi. Ekonomi çarklarının hızlandığı bu günlerde, Menderesli üreticilerin yüzü gülerken, seralardan yayılan gül kokusu tüm Türkiye’yi sarmaya hazırlanıyor.

Kaynak: AA