Ülkemizde gündemden düşmeyen bir sorun da uyuşturucu madde kullanımı. Uyuşturucuya bulaşan gençlerin haberleri hepimizi üzüyor. Ne yazık ki ilk okul çağına kadar düştü uyuşturucu kullanımı.
Türkiye'de artan uyuşturucu kullanımı tehlikeli bir boyut almaya başladı.
Özellikle sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı.
Türkiye’de 2007’den bu yana 2 binden fazla kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti.15-64 yaş arası genel nüfusta en az bir defa uyuşturucu kullanan sayısı 1.3 milyon. Her 10 çocuktan biri uyuşturucuyu denemiş.
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu “Bonzai’ye Hayır” kitapçığında uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinin Cumhuriyet tarihinin en üst noktasına ulaştığını belirtiyor.
Kolay bulunabilmesi ve ucuz fiyatıyla gençleri zehirleyen "bonzai" kullanma yaşı 11’e indi. Cezaevlerinde uyuşturucuyla ilgili tutuklu ve hükümlü sayısı 2002’de 2 bin 500 iken bu gün 30 bin kişiyi aştı.
Son günlerde ortaya çıkan yeni bir ölümcül uyuşturucu madde de Bonzai'den daha ucuz olan “Flakka”
Peki neden uyuşturucu ?
Gençlerin boş zaman geçirecekleri alanlar yok. Varoşlarda yaşayan gençler gelecekle ilgili umutlarını kaybetmişler. Kaygıları çok. Gençler topluma ve aileye karşı isyankar ama bu isyanlarını gösteremeyen gençler ise uyuşturucuya yönelerek bunu umutsuz hayatlarına bir alternatif olarak görüyor. Üstelik bu sıkışmışlık içinde uyuşturucuyu bir eğlence olarak düşünenler bile var.
Uyuşturucu ile mücadelede neler yapılıyor?
2016 yılları arasında 680 bin 575 kişi uyuşturucu tedavisi gördü. Hatırlatalım. Zor bir iş olan bağımlılık tedavisi. Disiplin içerisinde sürdürülmesi gerekiyor.
Narkotimler 2016 yılında 105 milyon adet uyuşturucu madde ile 155 bin kilogram uyuşturucu madde ele geçirdi. Ama sadece emniyet güçlerinin çalışmasıyla uyuşturucu madde ile mücadelede başarı elde etmek olanaksız.
Bunun için Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı ile 28 bin rehber öğretmen okullarda uyuşturucu ile mücadele programları yürütüyor.19 bin 187 aile hekimine bağımlılık ile mücadele eğitimi verildi.
Sözün özü; yapılması gereken uyuşturucu ile mücadelede topluma örnek model oluşturacak çalışmalar ortaya konulmalı. Bu arada 24 saat hizmet veren “Alo 191” uyuşturucu ile mücadele danışma ve destek hattı olduğunu unutmayın.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.