Karşıyaka Belediyesi'nin, haftanın sadece bir günü kullanılan Bostanlı Pazar Yeri’ni daha işlevsel hale getirmek ve belediye bütçesine katkı sağlamak amacıyla başlattığı Tekstil Günleri projesi, bir kez daha krizle sonuçlandı. Bugün (11 Nisan Cumartesi) yapılması planlanan açılış öncesinde pazar yerini dolduran pazarcı esnafı, tezgahların kurulmasına engel oldu. Esnafın kararlı duruşu ve alanda başlattığı oturma eylemi nedeniyle Kent A.Ş. yetkilileri organizasyonu iptal etmek zorunda kaldı. Bölgede güvenlik önlemi alan zabıta ve emniyet güçleri, eylemin büyümemesi için yoğun çaba sarf ederken, pazar alanının boş kalmasıyla gergin bekleyiş sona erdi.

İzmir'de polise mukavemet gösteren 4 zanlı tutuklandı
İzmir'de polise mukavemet gösteren 4 zanlı tutuklandı
İçeriği Görüntüle

​"Yasal dayanağı yok, usulsüzlük yapılıyor"

​İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, pazar alanında yaptığı açıklamada belediyeye yönelik çok sert eleştirilerde bulundu. Organizasyonun yasal bir zemini olmadığını öne süren Acar, “Burada yapılmak istenen iş tamamen usulsüz ve yetkisizdir. Ne bir meclis kararı ne de bir encümen onayı var. Bu yüzden hiçbir gerçek esnaf pazar alanı için müracaatta bulunmadı. Karşıyaka Belediyesi koca bir kurum olarak umudunu sadece Bostanlı Pazar Yeri'ne bağlamış durumda” dedi. Acar, 30 yıldır alanda çarşamba pazarı kuran esnafın haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

​Kent A.Ş. işçilerinin maaşları için planlanmıştı

​Belediye kanadı ise projenin hem ilçe ekonomisine hem de belediye çalışanlarına nefes aldıracağını savunuyor. Karşıyaka Belediyesi, Tekstil Günleri'nden elde edilecek gelirin, Kent A.Ş. bünyesinde çalışan ve maaş ödemelerinde aksama yaşanan işçilerin alacakları için kullanılacağını açıklamıştı. Sadece tekstil ve ev tekstili ürünlerinin satılacağı, gıda satışının olmayacağı modelle, pazar yerinin haftanın her günü yaşayan bir ekonomik merkeze dönüştürülmesi hedefleniyordu. Ancak esnafın, pazar yerinin "fuar" veya "festival" adı altında dışarıdan gelen satıcılara açılacağı endişesi, taraflar arasındaki uzlaşı kapılarını kapattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ