Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 5651 sayılı Kanun kapsamında gelen şikâyet ve başvurular üzerine yüzlerce hesap ve paylaşımı “anında” erişime kapatıyor. Bu yasaklamalar arasında tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hesabı, bazı gazetecilerin ve sivil toplum örgütlerinin hesapları da bulunuyor.
Ancak İsrail ordusunun Türkçe propaganda hesabı, Gazze’deki saldırıları “yardım operasyonu” olarak sunmasına ve sivil ölümleri meşrulaştırmasına rağmen hâlâ erişime kapatılmadı.
Nihal Bengisu Karaca’dan BTK’ya sert eleştiri
Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, bu çelişkiye dikkat çekerek BTK’ya “Acaba bu hesap Türk halkına yeterince hakaret etmiyor mu?” sorusunu yöneltti. Karaca, kişisel X hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk hukuk sistemi açısından hâlâ erişime açık olması tek şekilde açıklanabilir: Ya korku var, ya rıza” ifadelerini kullandı.
Karaca ayrıca, savaş suçlarıyla ilgili propaganda yapan bu hesabın varlığının Türkiye açısından büyük bir çelişki olduğunu, BTK’nın ise bireysel başvurularda bile hızlıca erişim engeli getirebildiğini hatırlattı.
Tartışmaların merkezinde yalnızca sosyal medya değil, İsrail’in son adımları da var. İsrail’in “Gazze şehrini işgal planı”nı onaylaması Türkiye’deki siyasetçiler tarafından sert dille eleştirildi. Siyasi çevreler, bu adımın “insani krizi derinleştireceğini ve barış umutlarını bir kez daha yok edeceğini” belirterek uluslararası topluma çağrı yaptı.
BTK’nın bazı gazeteci ve muhalif siyasetçilerin hesaplarını hızla erişime engellerken, IDF’nin Türkçe hesabına dokunmaması kamuoyunda “çifte standart” tartışmalarını büyüttü. Bu durum, Türkiye’nin sosyal medya politikalarının şeffaflığı ve tutarlılığı konusunda yeni soruları gündeme getirdi.