İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarına yönelik sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Ekip üyelerinin evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındıkları öğrenildi. Söz konusu operasyon, Türkiye'nin siyasi gündeminde büyük yankı uyandırırken, piyasalarda da ciddi dalgalanmalara neden oldu.

İZTO heyeti Ankara'da temaslarda bulundu İZTO heyeti Ankara'da temaslarda bulundu

Borsa İstanbul'da sert düşüş

Operasyon haberlerinin yayılmasının ardından Borsa İstanbul'da sert satış dalgası yaşandı. Dün 10.800 puanda kapanan BIST 100 Endeksi, güne yüzde 6,87'lik kayıpla başladı. Açılışta 741 puanlık değer kaybeden endeks, 10.060 puana geriledi.

Borsadaki ani değer kaybının ardından devre kesici uygulaması devreye alındı. Piyasada panik satışlarının devam etmesi halinde yeni önlemler alınabileceği belirtiliyor.

Döviz kurlarında yükseliş

Borsa İstanbul'daki sert düşüşle birlikte döviz kurlarında da yukarı yönlü hareket yaşandı. Dolar ve euroda hızlı yükseliş gözlemlenirken, yatırımcılar belirsizlik nedeniyle güvenli liman olarak görülen varlıklara yöneldi. Piyasalardaki bu hareketlilik, operasyonun ekonomik etkilerinin geniş kapsamlı olabileceğine işaret ediyor.

Bakan Şimşek'ten piyasalara yönelik mesaj

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalarda yaşanan hareketliliğin ardından açıklamada bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, "Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor. Uygulamakta olduğumuz ekonomi programı kararlılıkla devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Şimşek'in açıklamaları, piyasalardaki olumsuz havayı dağıtmak için yapılan bir güven mesajı olarak değerlendirilirken, ekonomik çevreler, siyasi gelişmelerin ekonomik istikrara etkisinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

CHP’den sert tepki

Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamalarına tepki gösteren CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, ekonomik istikrarsızlığın hükümetin uygulamalarından kaynaklandığını savundu. Böke, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir netleşelim. Bu uygulamakta olduğunuz ekonomi programı değil. Uygulamakta olduğunuz şey, ağır hukuksuzluklar ve demokrasi yıkımıdır. Bedelini halk derin yoksullaşmayla ödüyor. Sorumlusunuz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ