CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Silivri Cezaevi önünden yaptığı ve siyasi gündemi sarsan “Ya içeri atıl, ya partime katıl” şantajı iddiasının yankıları sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi, Aydın'da operasyonel bir karşı hamleyle sahneye çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Ensar Aytekin ve Gökan Zeybek, AK Parti’ye geçeceği kesinleşen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na karşı en sert ifadelerle yüklendi. CHP Aydın İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ensar Aytekin, bu transferin arkasında yatan dinamiği, “Önceden yalanla, iftirayla, şafak operasyonlarıyla başlayan operasyonlar, bugün şekil değiştirerek tehditle transfere dönüşmüştür. Aydın bunun ilk örneğini yaşıyor. Bu değişiklik için bir zayıf halka lazım, ne yazık ki bu zayıf halkayı Aydın'da bulmuşlardır” sözleriyle özetledi.

Aydın'da siyasi deprem: Aradığınız Çerçioğlu'na ulaşılamıyor! AK Parti'de iddiası
Aydın'da siyasi deprem: Aradığınız Çerçioğlu'na ulaşılamıyor! AK Parti'de iddiası
İçeriği Görüntüle

Aytekin, Çerçioğlu’nun bu tavrını, aynı tehditlerle karşılaşıp partilerinde kalmayı ve cezaevine girmeyi göze alan diğer belediye başkanlarıyla kıyaslayarak, “AKP’ye katılmak yerine, cezaevine tıkılmayı seçen 14 aslan yürek, onurlu belediye başkanımızı selamlıyorum” dedi. Çerçioğlu’nun kamuoyunda bilinen “Topuklu Efe” lakabına da gönderme yapan Aytekin, “Topuklu Efe naraları atanlar, önüne bir dosya konulduğu anda CHP'den topuklayıp gidip AKP saflarına katılmayı tercih etme noktasına gelmişlerdir” ifadeleriyle, bu geçişin bir siyasi tercihten çok, bir teslimiyet olduğunu ima etti. Aytekin, sözlerini, tarihe not düşecek bir cümleyle tamamladı: “İki şeyi asla unutmayacağız; direnenleri ve hainleri asla unutmayacağız.”

Belediye içinde 'e-Devlet'le istifa terörü: bürokratlara açık tehdit

CHP'li yöneticilerin açıklamaları, krizin sadece bir belediye başkanının parti değiştirmesinden ibaret olmadığını, aynı zamanda Aydın Büyükşehir Belediyesi içinde sistematik bir tasfiye ve baskı operasyonunun başladığını da ortaya koydu. Ensar Aytekin ve Gökan Zeybek, dün akşamdan itibaren belediyedeki daire başkanları ve diğer üst düzey yöneticilerin, CHP üyesi olan ve hatta partinin gençlik kollarında görev yapmış personeli odalarına çağırarak istifaya zorladığını iddia etti. Bu baskının, "işten atma" tehdidi ile yapıldığını vurgulayan Aytekin, yaşananları bir “siyasi zorbalık” olarak nitelendirdi.

Konuyu bir adım daha ileri taşıyan Gökan Zeybek ise, bu baskıyı uygulayan bürokratlara doğrudan ve isim vermeden seslenerek, tarihe geçecek bir tehditte bulundu. Zeybek, “Sizi tek tek not ediyoruz. Bu sabah odanıza çağırıp tehditle, 'aç e-devletini istifanı yap, fotokopisini bana göster' diyen bürokratlara söylüyorum; sizleri not ettik. Siz tarihe kara bir leke olarak geçtiniz. Bu yaptıklarınız yanınıza kâr olarak kalacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gün gelecek devran dönecek, sizler de tek tek hesap vereceksiniz” dedi. Bu sözler, CHP'nin sadece Çerçioğlu ile değil, onunla birlikte hareket eden ve parti üyelerine baskı uygulayan bürokrasiyle de hesaplaşacağının açık bir ilanı olarak yorumlandı. Bu durum, belediye içindeki siyasi fay hatlarının ne denli derinleştiğini ve önümüzdeki günlerde idari ve hukuki bir mücadelenin yaşanacağının sinyalini verdi.

Aydın Belediye Meclisi'nde CHP'den 'paralel' yapılanma hamlesi

Özlem Çerçioğlu'nun partiden ayrılmasıyla, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki CHP grubunun lidersiz kalacağı ve dağılacağı beklentisine karşı, parti yönetimi anında bir önlem alarak yeni bir yapılanmaya gittiğini duyurdu. Gökan Zeybek, bugüne kadar Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde oluşturulmamış olan CHP grup başkanvekilliği, grup sözcülüğü, grup saymanlığı ve grup yönetim kurulu üyelikleri için seçim yaptıklarını açıkladı. Bu hamle, Çerçioğlu'nun bireysel otoritesinden bağımsız, doğrudan parti merkezine bağlı ve kurumsal bir meclis grubu yapısı oluşturarak, belediye meclisindeki CHP gücünü konsolide etme amacı taşıyor.

Zeybek, yapılan seçimler sonucunda CHP'nin Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ndeki Grup Başkanvekilliğine Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in, Grup Sözcülüğüne ise Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin'in oy birliğiyle seçildiğini duyurdu. Bu görevlendirmeler, CHP'nin Aydın'daki en güçlü iki ilçe belediye başkanını, Büyükşehir'deki mücadelede ön saflara sürdüğünü gösteriyor. Zeybek, bu yeni yapının amacını, "Aydın halkının beklentilerine cevap vermek ve belediye hizmetlerinin eksiksiz yapılabilmesi konusunda sokağın sesini kürsüden ifade etmek" olarak tanımladı. Bu, fiilen Çerçioğlu'na karşı belediye meclisi içinde güçlü bir muhalefet odağı yaratma ve onun alacağı kararları denetleme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.

Zeybek'ten Çerçioğlu'na: 'Aydın'da insan içine çıkamayacağını herkes gösterecek'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, konuşmasında doğrudan Özlem Çerçioğlu'nu hedef alarak, siyasi geleceğine yönelik son derece ağır ifadeler kullandı. Çerçioğlu'nun izlediği yolun bir "çıkar yol" olmadığını belirten Zeybek, onun iktidarın kollarına teslim olarak hakkındaki soruşturmalardan kurtulabileceğini zannettiğini ancak yanıldığını söyledi. Zeybek, siyasi yaptırımın sandıkta ve sokakta geleceğini ima ederek, "Ama şunu unutmasın ki; Aydın'da insan içine çıkamayacağını herkes ona gösterecek" dedi. Bu sözler, CHP'nin önümüzdeki süreçte Aydın'da Çerçioğlu'na karşı sadece siyasi değil, aynı zamanda toplumsal bir tepki örgütleyeceğinin de bir işareti olarak algılandı.

Özel'in 'şantaj' iddiasından operasyonel adıma: kriz nasıl tırmandı?

Aydın'da yaşananlar, CHP lideri Özgür Özel'in bir gün önce Silivri'de yaptığı açıklamaların bir devamı niteliğinde. Özel, Çerçioğlu'na Aziz İhsan Aktaş dosyası üzerinden şantaj yapıldığını ve "ya hapis ya parti" denilerek bir tercihe zorlandığını iddia etmişti. Bu iddianın hemen ardından CHP'nin en üst düzey yöneticilerinin Aydın'a giderek böylesine sert bir açıklama yapması ve operasyonel adımlar atması, partinin bu krizi bir savunma pozisyonundan çıkarıp, bir saldırı ve yeniden mevzi kazanma stratejisine dönüştürdüğünü gösteriyor. CHP, Çerçioğlu'nun gidişini bir kayıp olarak sineye çekmek yerine, bunu bir "ihanet" ve "teslimiyet" olarak kodlayarak, hem kendi tabanını konsolide etmeyi hem de Çerçioğlu'nun yeni partisindeki siyasi meşruiyetini en başından itibaren sarsmayı hedefliyor. Bürokratlara yönelik "not ettik" tehdidi ve mecliste yeni bir grup yapısı kurulması, CHP'nin Aydın'daki mücadelenin sadece başlangıç olduğunu ve kolay kolay pes etmeyeceğini gösteren en net adımlar olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: HABER MERKEZİ