Davos, Dünya Ekonomik Forumu(WEF)'nun kurucusu Prof. Dr. Klaus Schwab’ın 39 yıl önce
Planladığı bir organizasyon olarak başladı.WEF standart üyeliği için 60 bin dolar ödeniyor. Ortak üyelik için ise 600 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor.
Katılımcı olarak haberlerini izlediğiniz her birey 27 bin dolar ödemek zorunda. Bu sene katılım düzeyi düşük. ABD,Çin, Rusya Devlet Başkanları katılmıyor. Yine de yüzü aşkın ülkeden 60 kadar devlet ve hükümet başkanı ile 3 bini aşkın katılımcı, bu zirvede konuk olacak.
Bu yıl ana tema Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek olarak belirlendi.
Herkes bu tema ile ilgilenecek ve doğal olarak kulakları da Çin Devlet Başkanı Wang Qushan’ın ABD ile ülkesi arasındaki ticaret savaşlarının geleceğine yönelik sözlerine odaklanacak. Ancak bu tema dışında Brexit süreci gibi diğer politik süreçler ile robotik gelişmeler, yapay zeka ve elbette tıp alanındaki gelişmeler de ana konular arasında.
Davos’un sağlıktaki ana konularından birisi de küresel akıl sağlığı.
Akıl sağlığının spektrumu oldukça geniş. Depresyondan Alzheimer’a kadar uzanıyor. Bu konularla ilgili dünya çapında yapılan harcamalar 17 trilyon dolara yaklaşmış durumda.
Bu rakamın içine, akıl sağlığı yerinde olmayan bireylerin ekonomik üretkenliğinin olmaması nedeni ile ortaya çıkan işgücü kayıpları ve bireysel yalnızlaşma ile tecrit parelelinde ortaya çıkan sosyal harcamalar için yapılan harcama kalemleri dahil değil.
Dünyada 450 milyon insanın akıl sağlığı ile ilgili problemi olduğu düşünülüyor. Sadece
depresyon tanısı olan hasta sayısı 300 milyonun üzerinde. 50 milyona yakın alzheimer,
21 milyonu aşkın da şizofren hastası tanımlanmış durumda.
Neredeyse her saniye bir insan intihar ediyor. Hindistan nüfusunun yüzde 36’sı depresyon tedavisi alıyor. Dünyadaki intihar vakalarının yüzde 26’sı Çin’de gerçekleşmekte. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) istatistiklerinde tüm hastalıklar içinde akıl hastalıkları genel olarak yüzde 35’i kapsarken, kanser yüzde 18 ve kalp damar hastalıkları ise yüzde 33 dağılıma sahip.
Davos’a katılan liderler, akıl sağlığı konusunun küresel boyutları konusunda bir farkındalık
kazanıp küresel akıl sağlığı yol haritası oluşturabilirlerse, Davos toplantılarının en önemli
kazançlardan birisi ortaya çıkmış olur diye düşünüyorum. Böylece, Davos için bir eleştiri öğesi
olan, global şirketlerin hükümetler için bir lobi faaliyet alanı olduğuna yönelik eleştirileri de
azaltmak mümkün olabilir...