Vatandaş televizyonda sinir olma pahasına haberleri izliyor.

Merkez Bankası'nın açıklaması, enflasyon düşecek biraz sabırlı olun, sel haberleri, çarşı pazarda el yakan sebze meyve fiyatları.
Emekli vatandaş soruyor. Zamlar 2024’e kalmış, ben artık televizyonu bile açamaz hale geldim.
Zam haberi olmadan diğer haberler beni ilgilendirmiyor.

Ağustos ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarının beklenenin üzerinde gerçekleşmesi üzerine JP Morgan, enflasyonu yüzde 65'e yükseltti.
Türkiye İstatistik Kurumu'da tüketici fiyat endeksi yüzde 9.09 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde
58.94'e yükseldi. Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) verilerine göre ise geçen ay TÜFE yüzde 8.59 oranında arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 128.05'e çıktı.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türk iş dünyasının son dönemde en büyük sorunu olan finansmana erişimde henüz bir rahatlama olmadığını söyledi.

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Program’ın
emekçilere dayatılan uzun vadeli bir sefalet programı olduğuna dikkat çekerek, “Orta Vadeli
Program işçinin iş güvencesini elinden alıyor” dedi.

Ekonomist Profesör Yalçın Karatepe de yapısal reforma değindi: “Türkiye’de, 'yapısal reform' en popüler söylemlerden birisidir. Çok sık duyarsınız. Buna itiraz eden de pek olmaz. Hatta yeni ekonomi yönetimine piyasa tarafından açılan yüksek kredinin özünde de yeni yönetimin kullandığı 'reform' sözcüğünün yattığını biliyorum. Evet, ülkede yapısal reformlara ihtiyaç var, hem de güçlü bir biçimde ihtiyaç var. Peki, bu nasıl olacak? Değişik platformlarda yazılanlara bakınca ilk gözeçarpan konuların başında 'merkez bankası bağımsızlığı' gelmektedir. Bu da anlaşılabilir bir şey elbette. Uygulanan yanlış para politikası ile patlayan enflasyon çok büyük bir soruna dönüştüğü için para politikasına ilişkin eleştirilerin olması normal.

***

Bu aralar siz de sık görüyorsunuz sanırım. Pehlivan tefrikaları gibi yazılarda borsada ne güzel
paralar kazanıldığını okuyorsunuzdur. Ama borsadan elde edilen kazançların vergilendirilmiyor olmasını dert eden pek kimse de yok gibi. Siz hiç 'bütçe dengesi' diye söze giren 'piyasacıların' borsa kazançlarının vergilendirilmesine yönelik bir görüş beyan ettiklerini gördünüz mü?
Göremezsiniz.
Sözün özü toplumsal faydayı öncelemeyen 'yapısal reform' talebi sizin sırtınızdaki yükü
hafifletmez.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.