Kömür de karbondan yapılmıştır, elmas da… Minicik bir elması tonlarca kömürden daha değerli kılan şey sertlik, dayanıklılık, güzellik, nadir bulunma gibi özellikleridir.
Üstün yeteneklerini geliştirip, uygun biçimde kullanarak toplumlarının gelişimine önemli katkı sağlayan insanları bu elmaslara benzetebiliriz.
Üstün Yetenekli Elmaslar
Üstün yeteneklilerin önemini ilk kavrayan Ruslar, yeteneklerini geliştirdikleri gençler sayesinde 1957’de ilk uzay aracı Sputnik’i uzaya gönderdiler. Ardından, eğitim sistemlerini sorgulayıp üstün yeteneklileri eğitmeye başlayan Amerika Birleşik Devletleri, aya ayak basıp, bayrak dikti. Son dönemde, üstün yetenekliler konusunda ülke çapında uygulanan harika bir programla Güney Kore, dünya çapında birçok marka geliştirmeyi başardı.
Türkiye’de Üstün Yeteneklilerin Durumu
Türkiye’de üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi ile ilgili uygulamalar, Osmanlı İmparatorluğu’nda Enderun mekteplerine dayansa da bugün için son derece yetersiz. Geçmişte, ilkokul sonrasında sınavla seçilen az sayıda öğrenci, birkaç ildeki Maarif Kolejlerinde (sonradan Anadolu Lisesi oldu) yatılı olarak toplanıp, ilk yıl yoğun bir İngilizce eğitimi verilirdi. Ortaokul sonrası ise sınavla öğrenci alan tek bir Fen Lisesi (Ankara) vardı. Önce kontenjanları, ardından sayıları arttı bu okulların; nicelik arttıkça nitelik bozuldu. Hazırlık sınıfları kalktığında Anadolu Liseleri fiilen bitirilmişti.
Bugün ortaöğretim düzeyindeki üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) çok kısıtlı sayıda öğrenciye olanak sağlarken, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılan BİLSEM’lerin verdiği eğitim ve hizmet yeterli olamamakta.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve Üstün Yetenekliler
Türkiye’deki eğitim sorunlarını ve üstün yetenekli çocukların önemini iyi bilmesi nedeniyle Prof. Dr. Ziya Selçuk’un bakanlığa atanmasına sevinmiş ve umutlarımı belirten bir yazı yazmıştım. Geçtiğimiz yıl içinde iyi bir ekip kurarak, dibe vuran eğitimimizin düzeyini arttıracak bir plan oluşturulduğunu sanıyorum. Yaz tatilinin kısaltılıp, baharda bir ara tatil verilmesi, doğru bir uygulama.
Umarım başarılı olurlar… Umarım geleceğin dehalarının yeteneklerini köreltmeyiz bundan böyle… Umarım Güney Kore veya İskandinav ülkelerindeki gibi iyi bir eğitim sistemimiz olur. Yetenekli çocuklarımız çuval dolusu paralar harcayarak yurt dışına gitmek zorunda kalmazlar, iyi bir eğitim için. Beyin göçü tersine döner, kısa zamanda.
Bornova Anadolu Lisesi (BAL) Eski Statüsüne Dönmeli
Mezun olduğum Bornova Anadolu Lisesi gibi köklü okulların eski statülerine dönüp, hazırlık sınıflarına kavuşmalarını da umuyorum. En başarılı öğrencilerin bu okulları tercih etmelerini, mezunlarının yeniden Türkiye çapında derecelerle en iyi üniversite bölümlerine girmelerini de…
Yıllar önce BAL Eğitim Vakfı (BALEV) Yönetim Kurulu’nda Ömer Yüngül Ağabey ile, BAL’ın Cihat Kora Anadolu Lisesi gibi, hazırlık sınıflı statü alabilmesi için bir hazırlık yapmış, ancak bazı gelişmeler sonrası başvuru yapmamıştık. Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya Selçuk’un bu konuya olumlu yaklaşabileceğini düşünüyorum. Belki de bu amaçla eski mezunlar olarak imza toplamamız yararlı olacaktır. Sevgili BAL’lılar, ne dersiniz?
Elmasların eşsiz birer pırlantaya dönüşmeleri için maharetli ellerde işlenmeleri şart…