Teknik adamlık zor zanaat… Neredeyse tüm spor dalları için yazıyorum ki; gerçekten de, o spor dalının eğiteni, öğreteni olmak güç iş. Ülkemizde bu biraz daha zor! Malum, baskı, küfür, spor terörü… Her an işsiz kalma endişesi… Sporun bilimselliğinden uzak ve sadece maddi amaçlar güden yöneticilerle çalışmak…
Zor dedim ya… Bir de bu zorlu yolu, ülkemiz gençliği ve ülkemiz geleceği için kendilerine amaç edinmiş bir zümre, bir topluluk var ki…
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, kısaca TÜFAD diye ünleniyoruz her defasında… Ülkemiz genelinde faaliyet gösteren ve 20 binin üzerinde üyesi olan bu vasıflı topluluğun İzmir Şubesi ile ilgili yazmak istedim bugün…
Tüfad İzmir, hafta içerisinde TFF Grassroots-C Antrenörlük kursunun startını verdi. Başkanlığını duayen spor adamı, spor hekimi Dr. Şaban Acarbay’ın yaptığı Tüfad İzmir, aslında bu tarz kursların ilkini yapmıyor. Tam otuz beş yıldır bu işi, her geçen yıl daha da üzerine koyarak icra ediyor.
Bu yıl düzenlenen seminerin adına da Cemal Karafırtınalar hocamızın adını verdiler. Cemal hoca kim mi? Şu sıralarda Altay’ın Teknik Direktörlüğünü yapan Sait hocanın babası… Geçmiş yıllarda da spor yapan binlerce gencin hocası…
Dr. Şaban Acarbay liderliğindeki Tüfad İzmir, nasıl ki otuz beş yıldır zorunlu gelişim seminerleri, paneller, eğitimler düzenliyorsa, bu tarz eğitimlere isim verme alışkanlıklarını da otuz beş yıldır uyguluyorlar. Hatta ülkemizdeki isim verilerek yapılan ilk seminer Tüfad İzmir’in marifeti… Sonra bu gelenek tüm ülkeye yayılıyor. Nereden? İzmir’den…
Haydi, gelin bu isimlerin birkaçına şöyle bir göz atalım; Beytullah Baliç, Gürsel Aksel, Metin Oktay, Adnan Süvari, Necati Akgün, Hüseyin Barışcan, Cevat Gök, Afyer Elmastaşoğlu, Ayhan Elmastaşoğlu, Nevzat Güzelırmak, Erol Kaynak, Erkan Velioğlu, Mahmut Evren, Ati Göksu, Halil Kiraz, Ertan Öznur, Ali Artuner, Mustafa Küçükoğullarından, Fevzi Zemzem, Doğan Emültay, Kazım Admış, Şakir Kuruş, Mehmet Kiraz ve diğerleri…
Aramızdan ayrılmış olan değerli hocalarımıza rahmetler, kalanlara da sağlıklı ömürler diliyorum. Tüfad İzmir, her organizasyonuna bir değerin ismini vererek hem kişiyi onurlandırıyor, hem de ismin gelecek nesillere aktarılmasına vesile oluyor. Yaşarken anmak da cabası…
Dr. Şaban Acarbay hocamızla bu vesile ile görüşme imkânım da oldu. 1986 yılında gayri federe dönemlerin sonlanması ile İzmir’de sadece seksen altı kişi olan futbol antrenörü sayısının, bugün bin yedi yüzlere geldiğini ve vasıflı sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini anlatıyor. Sağ olsun, öyle iki cümle de sarf etti ki; yazımın dipnotu oluverdiler.
Dipnot; “Öncelikli amacımız, spor bakımından, gençlerin milli heyecan içerisinde itina ile yetiştirilmeleridir. Bu amaç Büyük Atamızdan feyz aldığımız bir davranıştır. Gençliği, her nerede olursa olsun, spor bakımından eğitilmiş kişilerin eğitmesi, farklılıklar yaratacaktır.” Dr. Şaban Acarbay.