Benim için gazetede yazmak 1962’den, daha 16 yaşındayken, Ceyhan Lisesinde başlayan bir serüvendir. Ceyhan’da 'İleri' adlı gazetede küçücük bir köşeye sıkışan fıkracıklarla… Kısa süren bir gazetecilik hevesi! Sonra memleketim Gaziantep’teki Işık, Sabah, Haber, Olay gazetelerindeki sanata, yazına değin yazılarım…
Ceyhan’da başlayan Urfa’da süren liseli yıllarımda Yeni Urfa, Demokrat Urfa, Akgün, Şafak, Fırat gazetelerinde güncel konulara, sanata, yazına değinen yazılar ve sanat sayfası düzenlemeleri…
***
Gazetecilik eğitimi aldım. TRT Haber Merkezi’nde 34 yıl haberin peşinde koştum. Gazetede, dergide yazmak yılmadan, yorulmadan bir yazı alanı oldu ben de hep. 16 Haziran 2016’dan beri de 9 Eylül Gazetemizde her hafta aksatmadan sürdürüyorum yazın yaşamımı. Heyecanımı, coşkumu eksiltmeden… Yaş 78’e ererken bu serüven daha ne kadar sürer bilemem ki!
9 Eylül Gazetesi'nde İzmir’i, İzmir’deki sanat ve yazın yaşamına ilişkin yazdıklarımdan seçtiklerimi 'Sevgiyle İzmir Yazıyla İzmir' kitabımda (Klaros Y.2022) toplamıştım.
***
Çarşamba günleri Orhan Baykal, Ahmet Kadıbeşegil, Cengiz Güven’le 9 Eylül’ün köşelerinde buluşuruz. Sevinçli günümdür Çarşamba’lar.
Baykal ve Güven TRT İzmir Haber Müdürlüğü’nden haber yoldaşlarım, dostlarım, haber müdürlerim…
Ahmet Kadıbeşegil’le yolumuz Ankara’da 1968’den sonra kesişir. Annesi Oluşum Dergisi sahibi Fahrünnisa Kadıbeşegil sanat yoldaşım. Oluşum Dergisini yılarca özveriyle yayımlayan bir yazın emekçisi. Anılarımın değerli ablası.
Fahrünnisa Kadıbeşegil, Ahmet Kadıbeşegil, Salim Kadıbeşegil… Unutulmazlarım, değerlerim, yoldaşlarım. Unutmam olanaklı değil.
Geçtiğimiz günlerde sevgili Ahmet Kadıbeşegil’in Yakın Yayınları’ndan çıkan 'Türkiye Nerede Yanlış Yaptı' adlı kitabıyla buluştuk. 9 Eylül yazılarından oluşan bir seçki.
Türkiye’nin siyasal, sosyal, ekonomik gidişi ile ilgili geçmişten günümüze anılarla, gözlemlerle beslenen seçkin yazılar. İklim krizinin kapımızı çaldığı, sorunların çözümünde yapay zekâdan beklentiye girdiğimiz bir dünyanın içinde bu yazılar bir gezinme alanı sanki.
***
“Dürüstlüğü, doğruluğu, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunmayı kendine ilke” edinen Orhan Baykal, 'Ne Çektin Be Türkiye' kitabıyla 9 Eylül’deki yazılarından bir seçki yapmıştı.
Pagos Yayınları’ndan 2023’te çıkan kitapta Baykal’ın özenle seçtiği yazılarını ben de ilgiyle, beğeniyle yeniden okumuştum. 40 yıllık gazete emekçisi dostlarımdan Atilla Köprülüoğlu da ağırlığı 9 Eylül Gazetesi olmak üzere başka yazılı kanallarda sanata, yazına, spora, yaşama, İzmir’e, İzmir’in değerlerine ilişkin yazdıklarından bir seçkiyi 'Süveyda'sında topladı. Öykü tadıyla…
İnsanın görünen nesnelerin ardındaki gerçeklik, sonsuzluk, birliğe ulaşma yönündeki tinsel deneyimi imleyen öğretiyi benimseyen, tasavvufçular arasında bilinen “Süveyda”yı Atilla da kitabına ad yapmış. Kitabın ad babası da gazeteci, şair dostum Ünal Ersözlü’ymüş. Arka kapakta Ataol Behramoğlu, Uğur Dündar, Müjdat Gezen, Haluk Şahin kısa değinileriyle Atilla’nın “Süveyda”sına sevimli sözcükler eklemişler. Haziran 2024 baskılı kitabın imza etkinliği ise Yakın Kitabevi'nin sokağında bir şenliğe dönüştü 26 Haziran günü.