Zam dalgası bu kez gazlı içecekleri vurdu. Artan üretim maliyetleri ve tedarik zinciri baskıları, kola fiyatlarını adeta uçurdu. 6 Ağustos 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni fiyat listesine göre, 2,5 litrelik Pepsi 65 TL, 1,5 litrelik şişe 55 TL ve 1 litrelik şişe ise 50 TL olarak belirlendi. Bu gelişme, özellikle yaz aylarında soğuk içecek tüketimi artan tüketiciler için sürpriz bir darbe oldu.
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla zam haberini duyurdu. Dündar, “Zamlar kaçınılmaz hale geldi. Hem üretim hem dağıtım maliyetleri ciddi oranda arttı” ifadelerini kullandı.
Artan maliyetler içecek raflarını etkiliyor
Son aylarda şeker, ambalaj, lojistik ve enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar, özellikle büyük ölçekli içecek gruplarını etkisi altına aldı. Üreticiler, bu maliyet artışlarını raf fiyatlarına yansıtmaktan kaçınamazken, tüketiciler ise günlük tüketimde ciddi fiyat farklarıyla karşı karşıya kalmaya başladı.
Geçtiğimiz yıl aynı dönem 2,5 litrelik kolanın fiyatı 35 TL civarındayken, son zamla birlikte neredeyse iki katına çıktı. 1 litrelik kola ise sadece birkaç ay önce 43 TL iken şimdi 50 TL’ye yükseldi.
Tüketiciler, “Kola artık lüks oldu. Bir aile yemeğinde soğuk içecek almak bile bütçeyi zorluyor” yorumları yaparken, bazı market işletmecileri de satışların düşmesinden endişe ediyor.
Zincir marketler ve tekel bayileri arasında fiyat farkı olabilir
Yeni tarifeye göre zamlı fiyatlar 6 Ağustos Salı gününden itibaren geçerli olsa da, bazı zincir marketler kampanya dönemlerinde fiyatları geçici olarak daha düşük tutabiliyor. Ancak özellikle tekel bayileri ve küçük esnaf, bu zamlardan doğrudan etkileniyor. TBYD Başkanı Dündar, “Küçük esnafın rekabet gücü zayıflıyor. Büyük firmalar indirim yapabiliyor ama bizim maliyetimiz belli” diyerek durumun adaletsizliğine dikkat çekti.