Hatırlamak, anmak, anımsamak, belleği devingen tutmanın içtenlikli yoludur. Örgütlü duygu serüvenleridir an’lar. Fotoğraflarla betimlenen, yazımlanan anlar, anılara yüklenir gelecek zamanlarda. Yeniden yaşanır çocukluk, gençlik yılları…

Salt anılara odaklanmasam da arada anıların avlusuna atarım kendimi. Sanki filmi geriye sarıp yaşanmışlıkların fotoğraflarını çeker gibi olurum.

Sanat, yazın, kültür, bilim, basın alanında emek vermiş, toplumda seçkin ve saygın yer edinmiş insanların anı kitaplarını ilgiyle, beğeniyle okurum. 

***

Çok eski bir dostun, Sabahattin Çetin’in “Hatırlamak” kitabını Pikaresk Yayınları Genel Yayın Yönetmeni şair Ömür Özçetin bana ulaştırınca, bir yığın anılar filmi aktı belleğimden.

Sanırım 1967 yılı olmalı. Ankara’da Meltem Dergisi’nin yayınına başladığımız zamanlar. Ankara Tiyatro Derneği Başkanı Sabahattin Çetin’le de buluşuyoruz. Dergimize destek veriyor, şiir ve yazılarıyla katılıyor. Sonrasında yeni buluşmalar, etkinlikler, sofra şenlikleri.

İlk evliliğinin nikâhından, 1970 yılından fotoğraflar: Sina Akyol, Şevket Apalak, Arkadaş Z.Özger, Yaşar Durak, İsmail Yılmaz, Cemalettin Çetin, Şadiye Çetin, Sinan Çetin, Yasin Bal… 

Kitabın arka kapak yazısında da belirtildiği gibi; “sevinme, gülümseme ve keder duygusunun birlikte yaşandığı” bir anı kitabı bu.

1944 doğumlu Sabahattin Çetin’in yaşamında üç temel evre vardır: demiryolculuk, siyaset ve sinema…

Ankara Tiyatro Derneği Başkanlığı’ndan Film Yapımcıları Derneği Başkanlığı’na, Ulusal Sinema Plâtformu kuruculuğundan, film prodüktörlüğü ve film ithalatçılığına, siyasete… uzun  bir yolculuk.

Kitabın 106. sayfasında şair Arkadaş Z.Özger’i anlatan bölüme rastlayınca, yitirdiğim iki dostumu Arkadaş Zekâi Özger’i ve Sina Akyol’u andım, içim cız etti!

O bölümde Sina Akyol’la Sabahattin’in kız kardeşi Şadiye’nin tanışma öyküsü de vardı. Sorumlu Yönetmeni olduğum Meltem Dergimizin 1. yıl kutlamasıydı. Daha sonra Oluşum Dergisi’ni yayınlayacak olan Fahrünnisa Kadıbeşegil’in evinde buluşmuştuk dostlarla. İşte o gün görmüştü Sina Akyol Şadiye’yi. İlk kez bana açıklamıştı niyetini. Evliliğe giden yolda  bu kutlama gününe aracı olduğumu belirtmeden geçemem.

“UNUTULMAYAN ANLAR”

Eğitimci, gazeteci, yazar ve daha fazlası…

Defteri, kalemi eksik olmayan, anları anında öykücüklere, güldüşün anılara yükleyen… 

Bir de ölmeden iyi insanları anlatan, geleceğe taşıyan…

Bir yeni kitap daha bilim, sanat, yazın insanlarının anılarıyla çıkageldi karşımıza Bekir Yurdakul’dan; Unutulmayan Anlar kitabıyla.

Mavisel Yener “Kitabı okurken, UNUTULMAYAN ANLAR/ANILAR biriktiriyoruz. Üstelik kahkaha garantili!” diyor.

Doğrudur; okurken ne çok şair, yazar, sanat, bilim insanına rastlıyoruz. Gülüyoruz, düşünüyoruz. Hele arada kendi adıma da rastlayınca, değmeyin keyfime! 

“MENEKŞENİN KARŞISINDA HATIRA”

Şair ve yayıncı Ömür Özçetin 2012’de başladığı kitaplı yazın yaşamına “Menekşenin Karşısında Hatıra”yı kattı bu kez.(**)

Önceki beş kitabında “iki, üç hatta dört izlek” bulmak olasıyken, Özçetin bu kez “anlamca ortaya koyduğu ana yönelimden uzaklaşan şiirleri eleyerek “Menekşenin Karşısında Hatıra”yla buluşturdu okurlarını. Fesleğenlerin, güllerin, sümbülteberlerin, otların, ağaçların, serçelerin, anıların arasından geçerek.

Senin en çok sevdiğin şarkıya rastladım ya bugün sokakta.

Anılara yaltaklanan belleğin bağına bir düğüm daha attım.

(*) Hatırlamak, Sabahattin Çetin’den Anılar, Pikaresk Y. 418 sayfa

(**) Unutulmayan Anlar, Y.Bekir Yurdakul, Klaros Y. 224 sayfa

(***) Menekşenin Karşısında Hatıra , Ömür Özçetin şiirleri, 102 sayfa