GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pazar-Ardeşen ayrımı-Çamlıhemşin-Ayder il yolu kapsamındaki Çamlıhemşin Tünelli Geçişi'nin 17 Ağustos Pazartesi günü hizmete açılacağını bildirdi.

MEDYA

Shahrara News:

Bakan Arakçi, "İslamabad Mutabakat Zaptı"nın bir "ateşkes" protokolü olmadığını belirterek, "Söz konusu metin, savaşın sona erdirilmesini hedefliyordu. Ancak ABD bu zaptı ihlal etti ve çatışmalar yeniden başladı. Kamuoyunda tartışılan 60 günlük sürenin ateşkesle bir ilgisi yoktur; bu süre, nihai bir anlaşmaya varmak için öngörülen müzakere takvimidir." dedi.

AB BASINI

Hırvatistan, Türkiye, İspanya, Fransa, Yunanistan, Portekiz ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa tatil destinasyonu, aşırı sıcaklar ve orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Devam eden kuraklık ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle 2026 orman yangını sezonu, son yılların en ağır dönemlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

ABD

Beyaz Saray yayımladığı raporda, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 40'ı aşkın ülkenin "usulsüz aktarma" yöntemleriyle Çin'in ABD gümrük tarifelerini aşmasına yardımcı olduğunu açıkladı. Rapor, on milyarlarca dolarlık vergi kaybını ve yapay zekâlı yeni denetim hamlesini ortaya koyuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, "İran'ı tamamen mağlup ettikten sonra, çok geçmeden Hürmüz Boğazı'nı ABD toprağı ilan edeceğim." dedi.

ABD basını ve uzmanlar, Washington'ın füze stoklarının eridiğini söylüyor. Öyle ki Pentagon'un füze şirketlerine 21 günlük süre verdiği belirtilerek, acil füze talimatı verdiği öne sürülüyor.

ABD Savaş Bakanlığı'nın, balistik füze savunma sistemlerinin temel bileşeni olan Standard Missile-3 (SM-3) füzelerinin imalat kapasitesini genişletme kararı aldığı bildiriliyor.

ALMANYA

Almanya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları ve nehirlerin kurumasının ardından, suların geleceği konusunda hükümet kanadında bir anlaşmazlık ortaya çıktı. Bir taraf su yollarını yeniden inşa etmeyi savunurken, diğer taraf suların doğal haline döndürülmesini talep ediyor.

FRANSA

Fransa'nın Landes vilayetine bağlı Luglon köyünde devam eden orman yangınında, 1580 hektarlık alanın küle döndüğü belirtildi.

İNGİLTERE

İngiliz hükümeti, Netanyahu'nun "İngiltere, nükleer silaha sahip ilk İslam Cumhuriyeti'dir" ifadelerini "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

İTALYA

Roma yakınlarındaki Colleferro kasabasında bulunan KNDS Ammo Italy mühimmat üretim tesisinde, çıkan yangının ardından şiddetli bir patlama meydana geldiği, tesis çalışanlarının güvende olduğu, ölen veya yaralananın bulunmadığı bildirildi.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan'ın Omis kasabasında ormanlık ve yerleşim alanlarını saran büyük yangında bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Polis, yaralı sayısının 40'a yükseldiğini duyurdu. Yangının kontrol altına alınması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

İRAN

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ithal ürünlerin maliyetinin arttığını, petrol satışlarının azaldığını ve devlet gelirlerinin düştüğünü belirterek, "Eskiden petrol satıyorduk, şimdi satamıyoruz." dedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin son sözlerine tepki göstererek, "Hürmüz Boğazı ne tweetle ele geçirilebilir ne uçak gemisiyle ne emir çıkararak ne de seçim konuşmasıyla. İran ne tehditten korkar ne de güç gösterisiyle sindirilebilir." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile müzakerelere yeniden başlama konusunda Tahran yönetiminin henüz nihai bir karar almadığını vurguladı.

İran Genelkurmay Başkanlığı, ABD-İsrail ile savaş sırasında düşen 2 savaş uçağındaki İranlı 4 pilottan 3'ünün Katar tarafından esir alındığını duyurdu.

İSRAİL

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye insani yardım gitmesini engellemenin ve sivilleri aç bırakmanın "haklı ve ahlaki" olduğunu savundu.

Bu skandal sözler, uluslararası kamuoyunda ve insan hakları raporlarında büyük tepki çekti. Eylemlerin ve planların soykırım niteliği taşıdığı vurgulandı.

YEMEN

Yemen'deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesisleri insansız hava aracıyla hedef aldıklarını açıkladı.

ENDONEZYA

Endonezya'da dün sabah meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde en az 38 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Endonezya'nın afet yönetim kurumu BPBD, farklı derecelerde yaralananların da bulunduğunu açıkladı. Arama kurtarma çalışmaları sürdüğü için sayıların henüz kesinleşmediği de belirtildi.

RUSYA

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de Mıkolayiv açıklarında Ukrayna limanlarına silah taşıyan gemilere eşlik eden 2 römorkörün ve Tuna Nehri üzerindeki kritik İzmail Limanı'nda askeri yük taşımacılığında kullanılan bir tren istasyonunun insansız hava araçlarıyla vurulduğunu açıkladı.

ADLİ GELİŞMELER

İzmir’de 48 yaşındaki Op. Dr. Özlem Gültekin, kendi kliniğinde hayatını kaybetti. Gültekin’in ölümünün şüpheli bulunması üzerine soruşturma başlatıldı.

Mersin'de Ekvador ve Malta güzergâhından gelen gemiden tahliye edilen konteynerde piyasa değeri 13 milyon 960 bin TL olan 3 kilo 490 gram kokain, bir araçta yapılan aramada da 122 kilo 300 gram esrar ele geçirildi. Olayla bağlantılı 3 kişi gözaltına alındı.

Vize danışmanlığı adı altında faaliyet göstererek çevrim içi randevu sistemlerine yazılımlarla eriştikleri ve vatandaşlardan yüksek tutarlarda ücret tahsil ettikleri belirlenen yapılara yönelik soruşturmada 37 şüpheli tutuklandı.

Antalya-Konya kara yolu Tınaztepe mevkisinde bulunan bir dinlenme tesisinde bir araçta yapılan aramada bir miktar uyuşturucu ele geçirildi. Araçta bulunan 2 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, çıkarıldıkları hâkimlikçe tutuklandı.

Hakkında yakalama kararı bulunan suç örgütü şüphelisi, Azerbaycan'da yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

11 yıl önce Fenerbahçe takım otobüsüne yönelik gerçekleştirilen saldırıyla ilgili 1 kişi tutuklandı. 3 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

KAZALAR

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde minibüs ile kavun yüklü traktörün çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 4’ü ağır olmak üzere 9 kişi yaralandı.

YANGIN

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan gaz dolum tesisinde meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.