143 yıllık parlamenter sisteme güle güle diyerek tek adam rejimine girdik. Hükümet ekonomiyi düzeltebilecek mi? Göreceğiz.
DPT müsteşarlarından, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici 7 nokta 4’lük büyümenin sadece 3 ayı kapsadığını, üstelik parametrelerle oynandığını söyledi;
“Türkiye’nin 453 milyar dolar borcu var. Ödenmesi gereken 220 milyar doları bir yılda döndürmeleri lazım. Borçlanma faizini ödeme sıkıntısı var. Türkiyenin kredi notunu düşürmelerinin yanı sıra banka ve bazı holdiglerin de notunu düşürdüler. Dünya sermaye hareketinden en çok Türkiye etkileniyor. Venezualla’dan sonra ikinciyiz. Kişi başına milli gelir son 10 yılda 10 bin 444 dolar iken 2017de yerimizde saydık. 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde büyüme ortalama yüzde 4.6 idi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bile Türkiye yüzde 6 büyüdü.”
Profesör Aziz Konukman da aynı görüşte;
“Ülkeyi kritik günler bekliyor. İşsizlik patlamış ama biz masa başında 7 nokta 4 büyüdük diyoruz. Rakamlarla oynadılar”
Dış sermaye gelirse ekonomi canlanıyor, giriş yavaşlarsa ekonomi durgunluğa giriyor. Ucuz kredi bolluğu ile spekülatif büyümeye sürüklendik.
Uzmanlara kulak verelim;
“Ekonomideki kötü gidiş yüzünden baskın seçime gidildi. OHAL’in olduğu yere yatırımcı gelmez. Medyanın yüzde doksanı ellerinde. Devletin valisi nerede? İhracat artmış olabilir ama üretmeden tükettiğimiz için bu günlere geldik.”
Devletin valisi derken yıllar önce Muğla Valisi Kemal Nehrozoğlu’nu anımsadım. Siyasetçileri karşılar ama parti binalarına kesinlikle girmezdi Nehrozoğlu.
Ekonomi Profesörü Oğuz Oyan da seçim ekonomisinin çok ciddi maliyetleri olacağını söyledi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü İktisat Profesörü Daron Acemoğlu da sistemik bir krizi görebileceğimizi belirtti.
Profesör Refet Gürkaynak ise yatırımların durmasının nedeninin yüksek faizler olmadığını, üretime dayalı olmayan bir büyümeden kaynaklandığını belirtti.
Peki neden AKP yeniden iktidarda ?
Çünkü 11 milyonu kayıtlı olmak üzere 21 milyon’a yakın vatandaşımız sosyal yardım alıyor, yani seçmenin üçte biri yoksul. Yoruma gerek yok. Muhalefet baskıyı anlatmaya çalıştı ama olmadı. Çünkü AKP seçmenleri ekonomideki baskıyı hissetmesine karşın bundan Erdoğan’ı sorumlu tutmadı. Ama bu tercihin bedeli biraz ağır olacak.
Sözün özü; büyümedeki pembe tablo gerçekçi değil. Enflasyon yüzde 12,5'a dayandı. Hane halkı borcu 30 kat arttı. Yüzde7 nokta 4 büyüdük ama bu obez büyüme sonucu milyonlar fakirleşti. Şimdi kemer sıkma zamanı geldi.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.