İzmir’in gözde turizm bölgeleri Çeşme, Menderes ve Çiğli’deki kamuya ait taşınmazlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı. Denize yakın, yüksek yatırım potansiyeline sahip araziler için açılan ihale ilanı, kamu mülklerinin elden çıkarılması tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Alanların büyük kısmı yapılaşmaya uygun ve doğrudan deniz turizmiyle ilişkilendirilen konumlarda yer alıyor.

Çeşme’de iki parsel: Dalyan ve 16 Eylül mahallesinde

Türkiye’nin en prestijli yazlık bölgelerinden Çeşme’de biri Dalyan, diğeri 16 Eylül Mahallesi’nde olmak üzere iki ayrı parsel satışa çıkıyor.

  • Dalyan 8163 ada 6 parsel: 3.188 m² büyüklüğünde

  • 16 Eylül 7929 ada 1 parsel: 4.081 m² büyüklüğünde

Her iki taşınmaz da, marinaya, plajlara ve lüks konut alanlarına oldukça yakın mesafede bulunuyor. Bu durum, arsaların rant potansiyelini artırıyor. Çeşme’nin doğal dokusunun korunması gerektiğini savunan çevreciler ise bu satışlara tepkili.

Gümüldür’de dev arazi: Turizm yatırımı mı, yapılaşma riski mi?

İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Gümüldür Mahallesi, sahil şeridinde yer alması nedeniyle yatırımcıların iştahını kabartıyor.

Gümüldür’ün doğal plajları ve kamp alanlarıyla tanınan bu bölgesinde yapılacak olası inşaatlar, ekolojik denge açısından endişe yaratıyor.

Çiğli Balatçık’ta hisseli satış: Kentsel dönüşüm sinyali mi?

İzmir’in kuzey aksında yer alan Çiğli/Balatçık Mahallesi sınırlarındaki 500 m²’lik bir taşınmazın 260/500 oranındaki hissesi de özelleştirme kapsamında satışa çıktı.
Bu parsel, İzmir’in gelişen sanayi ve konut bölgelerine yakınlığıyla dikkat çekiyor. Hisseli satış olması nedeniyle alıcıyı hukuki süreçler bekleyebilir, ancak aynı zamanda kentsel dönüşüm projeleri açısından da potansiyel taşıyor.

İzmir’de satışa çıkarılan taşınmazların detayları

  • Menderes/Gümüldür: 32.612 m² – Geçici teminat: 40.000.000 TL

  • Çeşme/16 Eylül Mah.: 4.081 m² – Geçici teminat: 15.000.000 TL

  • Çeşme/Dalyan Mah.: 3.188 m² – Geçici teminat: 3.000.000 TL

  • Çiğli/Balatçık: 500 m² hisseli – Teminat tutarı belirtilmedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı sitesinde son teklif verme tarihi 24 Temmuz 2025 olarak belirlendi.

Diğer illerde satışa sunulan taşınmazlar;

  • Malatya/Yeşilyurt/İkizce:
    • 26.551,50 m² arsa (geçici teminat: 6 milyon TL)
  • Şanlıurfa/Karaköprü/Mehmetçik:
    • 7.730,08 m² (geçici teminat: 3,5 milyon TL)
    • 5.960,38 m² (geçici teminat: 2,75 milyon TL)
  • İstanbul/Sarıyer/Gümüşdere:
    • 5.444,27 m² (geçici teminat: 3,25 milyon TL)
    • 1.366,41 m² (geçici teminat: 1 milyon TL)
    • İstanbul/Şile/Doğancılı: 6.789,43 m² iki parsel (geçici teminat: 4 milyon TL)
  • Kırklareli/Lüleburgaz/Atatürk:
    • 13.708,14 m² arsa ve üzerindeki yapılar (geçici teminat: 13 milyon TL)
  • Aydın/Kuşadası/Soğucak:
    • 45.920,27 m² üç parsel ve üzerindeki yapılar (geçici teminat: 100 milyon TL)
  • Balıkesir/Edremit/Akçay:
    • 15.370,21 m² taşınmaz ve yapılar (geçici teminat: 50 milyon TL)
  • Muğla/Bodrum/Gökçebel:
    • 1.156,97 m² arsa (geçici teminat: 2 milyon TL)
  • Yalova/Çiftlikköy:
    • 3.251,10 m² iki parsel (geçici teminat: 1,5 milyon TL)

Kaynak: HABER MERKEZİ