Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çevre ve şehircilik açısından hayati önem taşıyan 2024 yılı "Su ve Atıksu İstatistikleri" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Türkiye genelindeki su kullanımı ve atıksu yönetimine dair çarpıcı veriler yer alırken, üç büyükşehir arasındaki kıyaslamalar özellikle İzmir’in su tüketim profilini net bir şekilde ortaya koydu. Kuraklık riskinin her geçen gün arttığı bir dönemde, İzmir’in su kaynaklarını nasıl kullandığı ve atıksu yönetimindeki performansı mercek altına alındı.

İzmirli suyu idareli kullanıyor

TÜİK verilerine göre, belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı Türkiye genelinde 255 litre olarak hesaplandı. İzmir ise bu ortalamanın altında kalarak kişi başı günlük 215 litre su tüketimiyle dikkat çekti. Üç büyükşehir kıyaslamasında başkent Ankara, 270 litre ile en çok su tüketen şehir olurken, İstanbul 203 litre ile en tasarruflu metropol oldu. İzmir’in bu rakamı, kentin su kaynaklarını koruma bilincinin ve tasarruf tedbirlerinin belli bir seviyede karşılık bulduğunu gösteriyor.

Atıksu deşarjında en düşük oran İzmir’de

Raporun atıksu yönetimi bölümünde de İzmir farkını ortaya koydu. Belediyeler tarafından kanalizasyon şebekesi ile deşarj edilen kişi başı günlük ortalama atıksu miktarında İzmir, üç büyükşehir arasında en düşük rakama sahip oldu. İstanbul’da kişi başı deşarj edilen günlük atıksu miktarı 291 litreyi bulurken, Ankara’da bu rakam 209 litre olarak kaydedildi. İzmir ise günlük 186 litre atıksu deşarjı ile çevreye en az atıksu bırakan büyükşehir olarak kayıtlara geçti. Bu durum, İzmir’in su döngüsünü daha verimli yönettiği şeklinde yorumlandı.

İzmir Metro’da facianın eşiğinden dönüldü: Vagonlar raydan çıktı, seferler durdu
İzmir Metro’da facianın eşiğinden dönüldü: Vagonlar raydan çıktı, seferler durdu
İçeriği Görüntüle

Türkiye genelinde su kullanımı arttı

İzmir özelindeki bu verilerin yanı sıra, Türkiye genelinde su kullanımında artış yaşandığı görüldü. 2022 yılında 19,2 milyar metreküp olan toplam çekilen su miktarı, 2024 yılında 20,3 milyar metreküpe yükseldi. Çekilen suyun yüzde 54,6’sı denizden, yüzde 45,4’ü ise tatlı su kaynaklarından karşılandı. Belediyelerin arıtma tesislerine yaptığı yatırımlar da meyvesini verdi; kanalizasyon şebekesinden deşarj edilen atıksuyun yüzde 85,4’ünün arıtılarak doğaya salındığı belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ