İzmir’in Konak ilçesinde yaşanan bir kavga, 32 yaşındaki Rıdvan Demir için neredeyse ölümle sonuçlanacaktı. Şubat ayında çıkan tartışmada kalbinden bıçaklanan Demir, yakınları tarafından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye ulaştığında kalbi durmuş haldeydi.
Acilen ameliyata alınan genç adamın kalbi, yapılan kalp masajıyla yeniden çalıştırıldı. Ardından akciğer ana atardamarındaki yırtılma onarıldı ve hasta, yaklaşık iki hafta boyunca yoğun bakımda tedavi gördü. Taburcu edildikten sonra bir süre iyi giden sağlık durumu, ilerleyen günlerde kötüleşmeye başladı.
Nefes alamadı, yürüyemedi, ikinci ameliyat kaçınılmaz oldu
İyileştiği düşünülen Demir, kısa bir süre sonra yeniden sağlık sorunları yaşamaya başladı. Nefes almakta zorlanan, yürürken çabuk yorulan Demir’in akciğerinden sık sık su çekilmesi gerekti. Mayıs sonunda tekrar hastaneye başvuran hasta, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Karaçelik tarafından muayene edildi.
Yapılan kapsamlı tetkiklerde, kalbi besleyen aort ile pulmoner arter arasında, bıçak darbesine bağlı olarak bir boşluk oluştuğu ortaya çıktı. Bu boşluk, kalp yetmezliği, akciğer hipertansiyonu ve oksijen düşüklüğü gibi hayati riskler barındırıyordu.
İkinci operasyon 6 saat sürdü, hayatını kurtardı
Durumun ciddiyeti üzerine ekip, Demir’i yeniden ameliyata alma kararı verdi. Prof. Dr. Karaçelik ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 6 saat sürdü. Ameliyatta, kalpteki boşluk kapatıldı, hasar gören kapakçıklar onarıldı. Müdahale sonrası Rıdvan Demir’in vücudu yeniden normale dönmeye başladı.
"Yeniden nefes alabilmek büyük bir lütuf"
Operasyonların ardından kısa sürede toparlanan Demir, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:
“Önceden yürüyemiyor, nefes alamıyordum. Sürekli akciğerimden su çekiliyordu. Ameliyat oldum ve yeniden eski formuma döndüm. Şimdi rahatça çalışabiliyor, yürüyebiliyorum. Ameliyata tüm riskleri göze alarak girdim. Allah, doktorlarımdan razı olsun.”
Eşi İpek Demir ise yaşadıkları zor günlerin ardından normale dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını ve hayatlarına kaldıkları yerden devam ettiklerini ifade etti.
Kalpte nadir görülen bir hasar tespit edildi
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Karaçelik, Demir’in kalbinde oldukça nadir görülen bir patolojiyle karşılaştıklarını söyledi. Karaçelik, bıçak darbesi sonrası oluşan bu tünelin, iki ana damarı birbirine bağladığını, bu durumun ise her iki damardaki kapakçıkları ikiye bölerek kalp kapak yetmezliği oluşturduğunu belirtti.
“Bu tarz bir yapı, akciğer damarlarına aşırı yük bindiriyor. Normalde bir birim kan gitmesi gereken akciğere, bu hastalıkla üç-dört birim kan gidiyor. Bu da damarların kalınlaşıp sertleşmesine neden oluyor. Vücutta oksijenlenme düşüyor, hastayı birkaç gün içinde kaybedebilirdik.” ifadelerini kullandı.
Cerrahi başarı, yaşam kalitesini yükseltti
Rıdvan Demir’in ilk geldiğinde çok kötü bir tablo sergilediğini belirten Karaçelik, şunları ekledi:
“Kalbi kasılamayacak kadar gergindi, solunum sesleri çok zayıftı, ritim bozuklukları vardı. Ancak ameliyat sonrası tüm bu şikayetler geriledi. Kalp fonksiyonları toparlandı, efor kapasitesi ciddi şekilde arttı. Şu an hayatına sağlıklı şekilde devam ediyor.”
Bir aile, ikinci kez hayata tutundu
Geçirdiği zorlu sürece rağmen iyileşmeyi başaran Rıdvan Demir ve ailesi, doktorlara ve sağlık personeline minnettar. “İki kez ölümle burun buruna geldim. Ama şimdi çocuklarımla rahatça yürüyebiliyorum. Her adımda bu hastaneye teşekkür ediyorum.” diyen Demir, yaşadığı mucizeyi gözyaşlarıyla anlattı.