Önümüzdeki ay yapılacak MGK toplantısında güncelleneceği açıklanan KIRMIZI KİTAP (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ) olayı Türkiye gündemini uzun bir süre meşgul edeceğe benziyor.

Atatürk devrim ve Cumhuriyet ilkeleri üzerine oturtulan, Türkiye’nin dünyada ve bölgede gelişen olaylar karşısında geleceğini ve varlığını korumayı hedefleyen belgenin güncellenmesi bu kez bir takım soruları da beraberinde getireceksiniz gözüküyor.

Bunun için yakın geçmişte siyasiler tarafından söylenen söz ve eylemleri hatırlamakta yarar var. AKP ve hükümetleri sürecinde Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine karşı tutum, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Kültür, Sağlık, Gençlik ve Spor, Sağlık, Sosyal Güvenlik Bakanlıklarındaki uygulamaları anımsanmalıdır. Gelişen olaylar karşısında Erdoğan’ın 2006 yılında Kerkük ve Musul’la ilgili sözleri ile başlayan, FETO destekli “vesayeti” kaldıracağız yaklaşımı ile yapılan Ergenekon olayı ile ordunun, Yasal düzenlemelerle başta sendikalar olmak üzere STK'ların etkisizleştirilmesi ,15 Temmuz olayları sürecinde “aldatıldık” sözü unutulmamalıdır. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ni desteği ile oluşturulan “partili” Cumhurbaşkanı sistemi içerisinde Parlementonun özellikle denetim mekanizmasının ortadan kalkması, yürütmenin kanun hükmünde kararnamelerle “tek adam” tarafından yapılarak demokrasinin adeta “askıya” alınması akıllardan çıkmamalıdır.

Erdoğan’ın “Karabağ’ı biz kazandık” sözleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile oluşturulan ilişkiler, kuruluş felsefesinde Balkanlar’dan Çin Seddine uzanan bölgede Türk yurdu Turan’ ı hedef alan ”Kızıl Elma” olgusu yatan Alpaslan Türkeş’in kurduğu partinin bugünkü yöneticileri, Erdoğan’ın “Türkiye, Türkiye’den büyüktür.782 bin kilometre kareye sıkıştıramayız.” sözlerini Irak, Suriye, Gazze deki gelişmeler karşısında “Öcalan gelsin Mecliste konuşsun” sözleri ile destek vermiştir. Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “Demokratik Bir belge değil” dediği Kırmızı Kitap güncellenmesi bir başka önem kazanmıştır. Yeni anayasa yapılması girişimlerinin gerçekleşmesi için Parlamento da DEM desteğinin sağlanarak çoğunluğun elde edilmesi için “Öcalan” hamlesini de bu gelişmelere paralel olarak değerlendirilmelidir.

Ocak ayında yapılacak olan MGK toplantısında, ”Oryantal” bir yaklaşımla yapılacak bir güncelleme de Kırmızı Kitabın temelini oluşturan başta laiklik olmak üzere Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerinde de güncelleme yapılacak mı.

Güncelleme ,rejimin yönü ve şeklini belirleyecek gibi gözüküyor.