Henüz genç yaşta yazıları ve çizimleriyle dikkat çekti; karikatürleri, desenleri ve sanat yazıları çeşitli dergilerde yayımlandı.

Abidin Dino 1913 1993 Eller Serisi

SANAT HAYATI

  • 1930’lu yıllarda D Grubu sanat topluluğu içinde yer aldı. Bu topluluk, Batı’daki modern sanat anlayışını Türkiye’ye taşımayı amaçlıyordu.

  • Abidin Dino, resimlerinde özellikle eller figürünü ön plana çıkarmasıyla tanındı. Elleri umut, emek, sevgi ve direnişin simgesi olarak yorumladı.

  • Paris’te bulunduğu dönemde Picasso, Chagall, Léger gibi dönemin büyük sanatçılarıyla tanıştı, uluslararası sanat çevrelerinde yer aldı.

  • Hikmetdino 633X356

Mutluluğun Resmi ve Nazım Hikmet

  • Nazım Hikmet’in “Mutluluğun Resmini Yapabilir misin Abidin?” dizeleri, Türk sanat ve edebiyat tarihinde unutulmaz bir anekdottur. Nazım, bu soruyu aslında soyut bir sorgulama olarak sorsa da, Abidin Dino hayatı boyunca bu soruya cevap vermek için onlarca resim yaptı.

    Nazım için mutluluk, tutsaklığa rağmen umudu diri tutabilmekti. Abidin içinse mutluluk, en sade halleriyle insan emeğini, dayanışmayı ve sevgiyi tuvale taşımaktı. Dino’nun çizdiği mutlu yüzler, eller ve gündelik hayat sahneleri, bu şiirle bütünleşerek edebiyatla resmin buluştuğu nadir örneklerden biri oldu.

ÇOK YÖNLÜ SANATÇI

Abidin Dino sadece ressam değildi:

  • Karikatür: Gençliğinde karikatür çizerek sanat dünyasına adım attı.

  • Edebiyat: Deneme ve şiirler yazdı; aynı zamanda eşi Güzin Dino ile birlikte Fransızcadan önemli çeviriler yaptı.

  • Sinema: 1930’ların sonunda Sovyetler Birliği’nde film çalışmalarına katıldı, kısa film ve belgeseller çekti.

POLİTİK DURUŞU VE SÜRGÜN YILLARI

Sanatı kadar politik duruşuyla da tanınan Dino, özellikle toplumsal meseleleri eserlerinde işledi. 1940’lı yıllarda siyasal görüşleri nedeniyle Çukurova’ya sürgün edildi. Burada tarım işçilerinin yaşamını yakından gözlemledi; ünlü “Çukurova resimleri”ni bu dönemde yaptı.

ESERLERİ VE TARZI

  • Resimlerinde insan figürü, özellikle de eller ve emek öne çıkar.

  • Çizgi onun için bir anlatım diliydi; az sayıda çizgiyle çok güçlü duygular aktarmayı başardı.

  • Dünya çapında sergilere katıldı; eserleri Paris, New York, Moskova gibi merkezlerde sanatseverlerle buluştu.

ÖLÜMÜ VE MİRASI

  • Abidin Dino, 7 Aralık 1993’te Paris’te hayatını kaybetti.

  • Mezarı İstanbul’daki Asiyan Mezarlığı’ndadır.

  • Bugün hem Türkiye’de hem dünyada, sanat tarihçilerinin ve koleksiyoncuların ilgi odağı olmayı sürdürmektedir.

Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez