“Göreve geldiğimizden bu yana kentimizin yolları, temizliği kadar kültür ve sanat etkinliklerimize çok önem verdik. Çünkü biliyoruz ki, kültür,sanat etkinlikleri yol kadar, temizlik kadar mühim bir konudur.”

Bu sözler Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’ye ait.

“12 yılda birçok sanatçıyı misafir ettik. kültür ve sanatı yaşatmaya çalıştık. ‘Güzelbahçeli Olmak Ayrıcalıktır’ sloganının altını doldurmayı hedef edindik. Pandemi sürecinde bile canlı yayınlarla Güzelbahçelileri sanatçılarımızla buluşturduk. Bir kenti ve toplumu iyileştiren yegâne şeylerden birisi kültüre ve sanata sarılmaktır.”

Bunları şunun için size aktardım: Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 8 kütüphaneden sadece Buca ve Güzelbahçe’de kütüphane var.

***

Güzelbahçe Burhan Özfatura Kütüphanesi 1996’da açıldı. Yaklaşık 6 bin 500 Türkçe ve 2 bin İngilizce kitap bulunuyor. Kütüphanede ücretsiz internet hizmeti de veriliyor.Pandemi nedeniyle okuyucu sayısı düşse de haftada 20 okuyucu geliyor ve yaklaşık 20 ödünç kitap veriliyor.

Şimdi madalyonun öteki yüzüne bakalım.

Kütüphanesi olmayan ilçe hiç yok. Kültür Bakanlığı'na bağlı kütüphanelerde 520 bin kitap var. Okuyucu sayısı 108 bin. Ancak kitap okumaya ayırılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor.

***

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. TÜİK’e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında yer alıyor. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1.3 dolarken, Türkiye’de sadece çeyrek dolar.

Yapılan araştırmalara göre toplum vaktinin çoğunu sosyal medyada geçiriyor. Sosyal medya hesaplarına vakit ayıranların oranı yüzde 92.1 iken, televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 93.3. Gazete okumayanların oranı 2019’da yüzde 48.4 iken, 2020 yılında yüzde 56.6’ya yükseldi. Kitap okumayanların oranı ise yüzde 50.9’dan, yüzde 59.1’e ulaştı. 2020’de yalnızca internetten gazete okuyanların oranı yüzde 62.9’a yükselirken, basılı gazete okuma oranı ise yüzde 37.1’e geriledi.

Ulu Önder Atatürk’ün kitap okuma sevgisini bilmeyen yoktur. “Bağımsızlık tehlikeye düştüğü zaman onu kurtarmak için izlenmesi uygun olan en doğru yolu belletir” diyordu Atatürk.

 Son söz; cephede bile kitap okuyan Atatürk’ü anımsayarak kitap okuyalım.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.