“Her doğan gün ne getirir, / Bir yenisini mi hüznün? / Bilemezsin.” Yazıya şiirle başlamak ayrı bir heyecan, farklı bir sevinç verir bana. Sunullah Arısoy’un “Diyemezsin” şiirinden dizeleriyle başladım bu kez.
Yaşamının son yıllarını Kuşadası’nda geçiren Arısoy’u bu kent de unutmadı. KEGEV (Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı), adını taşıyan bir kütüphane açtı. Adını, anısını yaşatmak amacıyla 1996 yılından beri Sunullah Arısoy şiir ödülleri veriliyor.
***
Sunullah Arısoy’u 1967’de Ankara’da Meltem Dergisini yayımladığımız zamanlarda tanımış, konuşmacı olarak ya da yönettiği bir çok toplantıyı ilgiyle izlemiştim. OLUŞUM Dergisi sahibi Fahrünnisa Kadıbeşegil’in evindeki sofra buluşmalarına bir kaç kez katılmış, söyleşmiştik.
Arısoy, kendine özgü ses tonu, vurguları, Türkçeyi doğru ve duru kullanımıyla da etkilerdi izleyenleri.
Sunullah Arısoy’un yaşamından da söz etmek isterim: 1925 yılında İstanbul Şile'de doğdu, 1988'de yaşamını yitirdi. Bir süre Haydarpaşa Lisesi'nde öğrenim gördü. Eğitimini yarıda bıraktı. Memurluk yaptı. Ankara'da bir bankada, Bilgi Yayınevi ile Türk Tarih Kurumu Basımevi'nde çalıştı.
Varlık dergisinde 1950'li yılların sonunda yayımlanan şiirleriyle adını duyurdu. Önce Garip akımı, daha sonra İkinci Yeni etkisinde şiirler yazdı.
Şiirlerinde halk şiiri özelliklerinden izleklerinden de yararlandı.1960 sonrası kısa kurgulu, karamsar içerikli toplumsal gerçekçi çizgide şiire yöneldi.
Biçim arayışlarına girdi, divan edebiyatına özgü gazel biçimi şiirler denedi. Son döneminde keskin sözcüklerle özlü anlatıma dayalı şiirler yazdı.
Arısoy’un yayımlanmış şiir kitaplarının dışında roman, uzun anlatı türünde yapıtları, antolojileri de var.
Bugüne dek Sunullah Arısoy ödülleri şiir dalında Haydar Ünal, Mustafa Yıldız, Asım Öztürk, Zeynep Kurada , Ayten Mutlu , Turgay Fişekçi , Selahattin Yolgiden , Arzu K. Ayçiçek, Veysel Çolak, Muzaffer Kale , Ahmet Günbaş, İhsan Topçu , Ergül Çetin, Hakan Cem , Selami Karabulut , Can Sinanoğlu ,Hüseyin Atabaş, Beytullah Kılıç ,Çağın Özbilgi , Bekir Dadır,Tataryen Lokman’a verildi. Halim Yazıcı, Hilal Karahan , Ömür Özçetin, Gülümser Çankaya, Seçil Avcı ve Emin Kaya da KEGEV özel ödüllerine değer görüldü.
Seçici Kurulunu Hidayet Karakuş, Ayten Mutlu, Ahmet Özer, Çiğdem Sezer, Halim Yazıcı’nın oluşturduğu Sunullah Arısoy Şiir Ödülüne bu yıl Şaban Akbaba’nın Öteki Yayınları’ndan çıkan “Ağıt Kahır ve Sevda” kitabı değer görüldü.
Şaban Akbaba’nın Bursa’da sanat, kültür, edebiyat ortamındaki yeri, önemi, yazın dünyasına katkısı yadsınamaz. Bir şair, yazar olarak, bir eylem insanı olarak çalışkanlığı, örgütçülüğü onun belirgin özelliklerinden.
Şaban Akbaba için Evrensel gazetesinde (18 Ekim 2021) TacimÇiçek’’in yazdıklarını da görmezden gelmek olası değil: “Onu, beyinsel beslendiği büyük şairlerin toplumcu damarına göre davranan ve yaptığı işi iyi biçimde sonlandırmaya çalışan biri olarak düşünmek bence yerinde olur. İzinde olduğu büyük şairler gibi Şaban’ın da sahip olduğu, önemsediği tek şey duyarlılık, işçilik ve şiirlerine konu ettiği dış gerçekliği yeniden dönüştürüp kelimelerle görünür yaparken kaba bir anlatıma düşmemesidir. Bence gerçek şairlik de budur aslında.”