Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TMSF kayyumu altında faaliyet gösteren Maydonoz Döner zincirine yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianamede, şirkete bağlı şube yapılanmalarının FETÖ’nün güncel faaliyetlerine finansman sağladığı tespitleri yer aldı.

Savcılık, 9 şüpheli hakkında ağır suçlamalar yönelterek “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet” suçlarından 25’er yıla kadar hapis talep etti.

İddianamede örgütün yeniden yapılanma faaliyetleri anlatıldı

Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame, FETÖ’nün son yıllarda yurt içindeki gizlilik stratejisini sürdürdüğü ve yeni örgütsel faaliyetler geliştirerek güncel yapılanmasını canlandırmaya çalıştığı değerlendirmesine yer verdi.

Örgütün finansman konusunda yeni yöntemler aradığı belirtilirken, Somca Gıda AŞ’ye bağlı Maydonoz Döner işletmesinin Türkiye genelindeki şubeleri üzerinden maddi kaynak temin ettiği vurgulandı.

Şubelere gayriresmî ortaklık ve düzenli para transferi iddiaları

İddianamede, bazı şüphelilerin Ankara’nın çeşitli ilçelerindeki şubelere resmî veya gayriresmî ortak oldukları, örgütle bağlantılı firarilerin ise Türkiye’deki bazı şubelere gayriresmî ortak olarak dahil edildiği aktarıldı.

Yurt dışındaki örgüt mensuplarına aylık düzenli kâr payı gönderildiği, şubelere yurt dışından para aktarıldığı ve bu fonların sahte “ürün alımı” faturaları üzerinden örgüt mensuplarına iletildiği belirtildi.

MASAK raporu: Olağandışı para trafiği

İddianamede yer alan MASAK raporunda, FETÖ nedeniyle işlem gören birçok kişiden şirkete para transferi yapıldığı tespit edildi.

Şube ortaklarının ve yöneticilerinin hesap hareketlerinin olağandışı yoğunlukta olduğu, gelir seviyeleriyle banka hareketlerinin uyumsuzluk gösterdiği ifade edildi.

Ayrıca şubelerde örgüt mensuplarını istihdam etmek için yüksek miktarlarda “himmet” toplandığı bilgisine yer verildi.

Şüphelilerin örgütle bağlarını sürdürdüğü iddia edildi

İddianameye göre Ahmet Mutlu Köylü, Bahadır Tatlıbaş, Cevat Dalli, Ebubekir Torun, Emrah Ak, Huzur Özer, Mustafa Sayın, Mustafa Yavuz Özmen ve Tahsin Özbay’ın daha önce de örgüt üyeliği suçlamalarıyla yargılandığı tespit edildi.

Savcılık, şüphelilerin ceza aldıktan sonra bile örgütle bağlantılarını kestirmedikleri, aksine süreklilik gerektiren faaliyetlere katılarak yeni suç oluşumuna neden oldukları değerlendirmesinde bulundu.

Örgütsel yazışmalar “Signal” uygulaması üzerinden yapıldı

İddianamede, şüphelilerin hem Türkiye’de hem Almanya ve Gürcistan’da faaliyet gösteren bayilikler aracılığıyla örgütün bilinirliğini artırdığı, ayrıca Signal uygulaması üzerinden örgütsel yazışmalar yaptığı bilgisine yer verildi.

Yasal ya da illegal yollarla elde edilen fonların örgüt üyelerine aktarılmasında aktif rol oynayan şüphelilerin, bu faaliyetlerle örgütün finansal yapısını desteklediği tespit edildi.

Halit Yukay’ın ölümünde korkunç gerçek:Tatlıtuğ’un ifadesi dosyaya girdi
Halit Yukay’ın ölümünde korkunç gerçek:Tatlıtuğ’un ifadesi dosyaya girdi
İçeriği Görüntüle

25’er yıla kadar hapis talebi

Toplanan deliller ışığında savcılık, 9 şüpheli hakkında iki ayrı suçtan 25’er yıla kadar hapis cezası istedi.
Dosyanın mahkemeye gönderilmesiyle birlikte Maydonoz Döner soruşturmasında yargı süreci resmen başlamış oldu.

Kaynak: haber merkezi