Meteoroloji Genel Müdürlüğü, gece saatlerinden itibaren Orta ve Doğu Karadeniz’de etkili olacak şiddetli fırtına için uyarı yayımladı. Kurumdan yapılan açıklamaya göre rüzgar, yarın sabahın ilk saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı yönlerinden saatte 50 ila 75 kilometre hızla esecek.
Özellikle Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde rüzgarın kısa aralıklarla 8 kuvvetine kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji uzmanları, sabah saatlerinde deniz yüzeyinde dalga boyunun 3 ila 4 metreye kadar çıkabileceğini, balıkçılık faaliyetlerinin geçici olarak durdurulabileceğini belirtti. Küçük teknelerin seyrüseferine izin verilmemesi ve kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşların da dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

Rapora göre, Doğu Karadeniz’in doğusunda rüzgar batı ve güneybatı yönlerinden esecek. Fırtınanın öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi, akşam saatlerine doğru yerini ılımlı rüzgârlara bırakması bekleniyor.
Ancak Meteoroloji yetkilileri, “Bu tür kısa süreli sakinleşmeler yanıltıcı olabilir, fırtına aralıklarla yeniden kuvvetlenebilir” uyarısında bulundu.

Akdeniz’de sabaha karşı kuvvetli rüzgar alarmı

Meteoroloji’nin raporunda bir diğer kritik bölge olarak Batı Akdeniz’in doğusu öne çıktı. Özellikle Antalya Körfezi ve çevresinde rüzgarın kuzey ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde, yani saatte 70 kilometreye varan hızlarda eseceği belirtildi.
Fırtına, gece yarısından itibaren başlayacak ve yarın akşam saatlerinde etkisini kaybedecek.

Uzmanlara göre, fırtınanın en yoğun hissedileceği saat dilimi sabah 03.00 ile öğle 12.00 arası olacak. Bu süreçte deniz trafiğinde gecikmeler yaşanabileceği, dalga boyunun Antalya ve Alanya açıklarında 3 metreyi aşabileceği öngörülüyor.

Antalya Balıkçılar Kooperatifi temsilcileri de yaptığı açıklamada, “Tekne sahipleri limanlardan ayrılmamalı, özellikle sabah saatlerinde deniz kesinlikle riskli olacak” ifadelerini kullandı.
Fırtına, yalnızca deniz trafiğini değil, kıyı boyunca etkili olacak ani rüzgar ve hortum riski nedeniyle kıyı şeridindeki işletmeleri de etkileyebilir.

Bakırhan’dan net açıklama: İktidarla anayasa  üzerine tek kelime etmedik
Bakırhan’dan net açıklama: İktidarla anayasa üzerine tek kelime etmedik
İçeriği Görüntüle

Meteoroloji uzmanları, “Antalya Körfezi’nde rüzgarın aniden yön değiştirme olasılığı yüksek. Bu da dalga hareketini artırarak iskelelerde ve sahil işletmelerinde hasara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Vatandaşlara son uyarı: Denizden uzak durun, tahminleri takip edin

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, vatandaşların ve denizcilerin güncel hava tahmin raporlarını sürekli takip etmeleri gerektiğini vurguladı.
Fırtınanın etkili olacağı saatler boyunca, özellikle açık denizde bulunan gemiler için rota değişikliği öneriliyor.
MGM yetkilileri, “Deniz ulaşımında aksaklıklar, iptaller ve gecikmeler yaşanabilir. Küçük tekneler liman dışına çıkmamalı” açıklamasında bulundu.

Ayrıca sahil bölgelerinde dalga boyunun artması nedeniyle taşkın riski bulunduğu, kıyı yürüyüşlerinin ve balık avlarının ertelenmesi gerektiği bildirildi.
Yetkililer, “Fırtına sırasında kıyıya yaklaşmak son derece tehlikelidir. Rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte dalgalar aniden yükselebilir. Vatandaşlarımızın güvenlik önlemlerini almadan dışarı çıkmaması hayati önem taşımaktadır” dedi.

Meteoroloji’nin pazartesi sabahına kadar geçerli uyarısında, Türkiye’nin batı bölgelerinde yeni bir yağışlı sistemin yaklaştığı bilgisine de yer verildi.
Uzmanlar, önümüzdeki hafta itibarıyla rüzgarların yön değiştirerek Ege ve Marmara kıyılarında da etkili olabileceğini bildirdi.

Kaynak: haber merkezi