Öğrencilerimiz dökülüyor. Bu yazımla amacım onları küçük görmek değil, sadece gerçekleri ortaya koymak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın binlerce 4'üncü ve 8'inci sınıf öğrencisine yönelik araştırmasına göre derslerde yetersizlik ilkokulda başlıyor ve artarak ilerliyor. Yüzde 16’sı dört işlem sorularını çözemiyor, basit hesaplamaları yapamıyor. 4 öğrenciden birinin Türkçe bilgisi, temel ve temel altı düzeyde.
4'üncü ve 8'inci sınıf öğrencilerinin en yetersiz olduğu alan matematik. Türkçede ise öğrencilerin yüzde 66'sı orta düzey ve altında. Öğrenciler, deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor. Neden-sonuç ilişkisi kuramıyor.
Fen bilimlerinde öğrencilerin yüzde 86'sı, sosyal bilimlerde yüzde 65’i orta ve alt düzeyde. Yüzde 39’u vücuttaki organların görevini bilmiyor, her 4 öğrenciden biri harita okuyamıyor, iki farklı olay arasında bağ kuramıyor.
***
Şimdi gelelim kitap okumaya. Evdeki kitap sayısı arttıkça öğrenci başarısı da artıyor. Kitap okumaya ayrılan sürelere bakınca öğrencilerin yüzde 42.3’nün bir haftalık süre içinde kitap okumaya 1 saatten az zaman ayırıyorlar. Araştırmalara göre dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Türkiye'de ise, oran sadece yüzde 0.1.
UNESCO verilerine göre okuma alışkanlığında, dünyada 86’ncı sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 45'i aşk romanı okuyor. 2 milyar 100 milyon doları aşan kitap endüstrisi hacmiyle dünya sıralamasında 11'inciyiz. Ancak kitap okuma oranında dünyada yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategorideyiz. Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında yer alıyor.
***
Peki okumuyoruz ne yapıyoruz ?
Her 100 kişinin 94'ü ya televizyon izliyor ya da sanal âleme takılıyor. Günde 6 saat televizyon izliyor, 4 saat internet ama kitap okumaya sadece 6 dakika ayırıyoruz. Cep telefonu ve iletişim masraflarına 173 lira ayıran 4 kişilik bir aile kitaba ise yılda sadece 5 buçuk lira ayırıyor.
Öğretmenler öğrenciye ödev verirken kitaplardan araştırın derdi eskiden, şimdi internette araştırmaya yönlendiriyorlar.
Oysa okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve dünyadaki bilgi çağını yakalamaları için su gibi, yemek gibi önemli bir ihtiyaç. Bu arada çocukların kendisine ait odası ve çalışma masası, bilgisayarı veya tableti olması başarılarını olumlu etkiliyor.
Bu gerçekler sonucu çocuklarımızdan başarılı olmalarını bekliyoruz, boşu boşuna.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.