İzmir’in Buca ilçesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ruhunu okul sıralarına taşıyan örnek bir proje hayata geçirildi. Geçen yıl 23 Nisan’da kurulan Okul Meclisi, kağıt üzerinde kalan bir öğrenci temsilciliğinden öteye geçerek okulun yönetiminde aktif bir güç haline geldi. Mehmet Emin Yurdakul Ortaokulu idaresi tarafından çocukların özgüvenini ve toplumsal sorumluluk bilincini geliştirmek amacıyla başlatılan proje, kısa sürede meyvelerini vererek okul iklimini pozitif yönde değiştirdi.
40 kişilik meclis, 100’den fazla gönüllü
Her sınıftan seçilen ikişer temsilciyle toplam 40 üyeden oluşan meclis, arkasında 100’den fazla öğrencinin çalıştığı alt gruplarla destekleniyor. Demokratik süreçlerin birebir uygulandığı bu yapıda, her hafta düzenli olarak toplanan öğrenciler fikirlerini özgürce dile getiriyor. Alınan kararların oy birliğiyle kabul edildiği meclis, hazırladığı çözüm önerilerini okul idaresine sunarak projelerin hayata geçmesini sağlıyor.

Küfür ve zorbalığa "İyilik Elçileri" ile son
Okul Meclisi’nin bugüne kadar imza attığı en büyük başarılar arasında akran zorbalığı ve küfürle mücadele yer alıyor. "Küfür etmiyoruz, ettirmiyoruz", "Akran zorbalığına hayır" ve "İyilik elçisi" gibi başlıklarla yürütülen çalışmalar sayesinde okulda saygı kültürü hakim oldu. Proje koordinatörü Mehmet Sezer Özgül, meclisin yaşayan bir mekanizma olduğunu vurgularken, Okul Meclisi Başkanı 8. sınıf öğrencisi Nisanur Gökdoğan ise değişimi şu sözlerle özetledi:
"Eskiden daha çekingendim ama şu an karar alma süreçlerinde yer aldığım için bu duygum gitti. Okulumuzda bu projelerden önce akran zorbalığı ve küfür daha fazlaydı. Şimdi raporlar tutuyoruz, etkinlikler yapıyoruz. Prensibimiz kötülüğü cezalandıran değil, iyiliği ödüllendiren yönde işliyor."
"Demokratik yönetim anlayışını erken yaşta öğreniyorlar"
Okul Müdürü Betül Topcuoğlu, projenin akademik eğitimin ötesinde sosyal bir başarı olduğunu belirtti. Öğrencilerin ortak hedefler doğrultusunda çalışma becerilerini geliştirmesini önemsediklerini ifade eden Topcuoğlu, "Kararlar demokratik bir çerçevede, oy birliğiyle alınıyor. Öğrencilerimizin kendini ifade edebilmeleri açısından bu çok önemli" dedi. Matematik öğretmeni Nuriye Yılmaz Karali ise öğretmenlerin sadece rehberlik ettiğini, bilim şenliklerinden münazara etkinliklerine kadar her şeyin öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiğini dile getirdi.

Sorunlar mecliste tartışılıyor, çözüm okulda uygulanıyor
Okul Meclisi sayesinde öğrenciler, sorunları şikayet etmek yerine çözüm üretmenin bir parçası olmayı öğreniyor. Meclis üyesi Metincan Coşkun gibi öğrenciler, meclis sayesinde okulun daha pozitif bir ortama dönüştüğünü ve arkadaşlık bağlarının güçlendiğini belirtiyor. Buca’da yeşeren bu "küçük meclis", geleceğin duyarlı ve demokratik vatandaşlarının yetişmesi yolunda Türkiye’ye örnek olacak bir model sunuyor.





