Farkında mısınız bilmiyorum ama ülkemizde süper kahramanlar var! 

Bu süper kahramanlar farklı farklı mesleklerden geliyor; kimi kadınların, kimi çocukların, kimi çevrenin, kimi de hayvanların imdadına yetişiyor. 
Mağdur sokak hayvanlarının süper kahramanları mesela… Onlara süper kahraman diyorum çünkü yaptıkları iş, normal bir insanın kapasitesini hem fiziksel hem de psikolojik olarak aşıyor. Tahmin bile edemeyeceğiniz büyüklükte fedakarlıklar yapıyorlar bir tek canı kurtarabilmek için.

*

Can Dostlar Kose1

Onların isimlerini bazen sosyal medyadan ya da basında çıkan haberlerden duyarız. Bazen de sessiz sedasız kimseler duymadan, bilmeden mücadeleye devam ederler. Bu isimlerden biri de İzmirli hayvansever Çağla Himmetoğlu. 
Onun hikayesini yaklaşık 5 yıl önce yine bu satırlardan anlatmıştım. Eğlenmeyi, gezip tozmayı çok sevdiği rahat şehirli hayatını geride bırakıp, Bergama’da 4 dönümlük bir arazi alarak burayı muhtaç hayvanların sığınağı haline getirmişti Çağla. 
Kendi elleriyle kulübeler yapmış, sahipsiz, engelli, terk edilmiş, güçten düşmüş canlara yuva olmuştu.
Sokak hayvanlarının kurtarıcı meleği o gün bugündür Bergama’da gücü yettiğince mücadelesini bireysel olarak veriyordu. Ama maalesef ülkemizde popülasyon sorunu en çok Çağla gibi gönüllü hayvanseverleri yıpratıyor. 
Bir kişinin tek başına yüzlerce, binlerce cana yetebilmesi ne mümkün!
Hal böyle olunca Çağla, Patika’yı bireysel bir sığınaktan hayvanseverlerin bir araya gelip daha çok cana dokunabileceği bir derneğe çevirme kararı almış. Kendi gibi koca yürekli gönüllülerle el ele vererek Patika Doğa ve Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği’ni kurmuş.
*
Derneğin temel amacı öncelikle bulundukları Kozak Yaylası’nda popülasyonu durdurmak, kısırlaştırma seferberliği başlatmak. Sonrasında; muhtaç hayvanlara kalan ömürlerinde huzurlu, güvende ve mutlu olacakları bir ortam sağlamak. Çocuklara hayvan sevgisi aşılamak, büyükleri bilgilendirmek.
Çağla kısacık zamanda yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Bölgelerin, köy halkının, belediyelerin attığı canlar derken artık bireysel yetememeye başladık. 3 ay önce derneği kurdum. Bir ayda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle 100’e yakın can kısırlaştırdık. Besleme noktaları belirledik. Zehirlemeler ve vurmalara karşı dernek olarak onların yasal hakları olduğu bilgilerini yerel halkla paylaşıyoruz. Daha önce Kozak yaylasında onları koruyan bir dernek hiç olmadığı için canlar her türlü eziyete maruz kalmış. Bilinçlendirmeye çalışıyoruz, uyarılar yapıyoruz, sahiplilerin bakımı ile ilgili de bilgiler paylaşıyoruz. Sahiplendirmelere başladık.”
Ne harika değil mi?
Ama Patika’nın büyümesi ve daha çok cana yetebilmesi için desteğe ihtiyacı var. 
“Ben de varım” diyenler Dernek Başkanı Çağla Himmetoğlu’na Facebook’tan veya 05324032017 no’lu telefondan ulaşabilir.

***

Can Dostlar 2Subatkutukose

Fazıl Say’dan anlamlı paylaşım

Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, hayvanseverliği ile de bilinen ünlülerden biri… Say geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden insanların hayvanlarla ilgili sorumluluklarına dikkat çeken bir videoyu yeniden paylaştı. Fazıl Say’ın paylaştığı ve beyinyelpazesi adlı kanalın hazırladığı video kısa sürede onbinlerce kişi tarafından izlendi ve beğenildi ve yorum yağmuruna tutuldu. 
“Dünya sadece insan için yaratılmamıştır” ifadesinin kullanıldığı videoda kedi ve köpeklerin insanlar tarafından evcilleştirildiğine, bu nedenle günümüzde bu iki hayvanın bizim desteğimiz olmadan hayatta kalabilmelerinin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

********************************************

Can Dostlar 2Subatdunyadanbihaber

DÜNYADAN BİHABER

Yeni kamera teknolojisi hayvan görüşünün kilidini açtı

Hayvanlar, gözlerindeki fotoreseptörlerin farklı özelliklerine göre dünyayı algılar. İnsanlar dahil her hayvanın görüşü bir diğerinden farklıdır. Örneğin bal arıları ve bazı kuşlar, insanın algılama aralığının dışında olan UV ışığını görebilirler. Hayvanların gerçekte gördüğü renkleri yeniden yapılandırarak nasıl iletişim kurduklarını ve çevrelerindeki dünyada nasıl gezindiklerini daha iyi anlamak isteyen bilim insanları bunu mümkün hale getiren yeni bir kamera sistemi geliştirdi. 
Scitechdaily’nin haberine göre İngiltere’nin Sussex Üniversitesi'nden Vera Vasas ve ABD'deki George Mason Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdikleri yeni bir kamera sistemi sayesinde belgesel ve film yapımcıları, farklı hayvanların doğal ortamlarda gördüğü renkleri doğru bir şekilde aktaran videolar üretebilecek.
Doğal ışık koşullarında hareketli nesnelerin hayvan bakışlı videolarını çeken yeni kamera ve yazılım sistemi mavi, yeşil, kırmızı ve UV olmak üzere dört renk kanalında aynı anda video kaydediyor. Hayvanların gözlerindeki fotoreseptörlere ilişkin mevcut bilgiler kullanılarak bu renklerin nasıl algılandığına dair doğru bir video oluşturmak için veriler işleniyor.  Ekip, sistemi spektrofotometri kullanan geleneksel bir yöntemle karşılaştırarak test etti ve yeni sistemin algılanan renkleri %92'nin üzerinde bir doğrulukla tahmin ettiğini buldu.

*************

Can Dostlar 2Subatbizimgezegen1

BİZİM GEZEGEN

Hammadde çıkarımı 2060 yılına kadar %60 artacak

Yeni bir rapora göre küresel hammadde çıkarımının 2060 yılına kadar %60 oranında artması ve bunun iklim ve çevre açısından vahim sonuçlara yol açması bekleniyor.
The Guardian’da yer alan makaleye göre, rapor geçtiğimiz hafta yapılan beş yıllık BM Küresel Kaynak Görünümü sunumunda paylaşıldı. Rapora göre sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışı nedeniyle doğal kaynak çıkarımı 1970'den bu yana neredeyse %400 arttı. Dünya'nın doğal hammadde kaynaklarının aşırı tüketimi, halihazırda arazi kullanımı değişikliği de dahil olmak üzere küresel ısınma etkilerinin %60'ından, hava kirliliği etkisinin %40'ından ve küresel su stresi ile toprakla bağlantılı biyolojik çeşitlilik kaybının %90'ından fazlasından sorumlu. 
Şubat ayında detaylı şekilde yayınlanacak olan analizde, hammaddelerin tahmin edilen ölçekte çıkarılmaya devam etmesinin neredeyse kesin olarak daha sık ve daha şiddetli fırtınaları, kuraklıkları ve diğer iklim felaketlerini tetikleyeceği belirtildi. Dünya üzerinde artık güvenli alan kalmadığı ve doğal kaynaklara yönelik aşırı tüketim eğilimi devam ederse işlerin daha da kötüleşeceği vurgulandı. Aşırı hava olaylarının sıklaşmasının ciddi finansal ve insani maliyetleri olacağı da değerlendirildi. Rapor, "yeşil" üretimi artırmak yerine genel talebi azaltmaya yönelik eylemler öneriyor.

***********************************************

Can Dostlar 2Subatkulagimizakupe

KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN    

“Yukarı bakın, yüksek sesle gülün, büyük konuşun, yanaklarınızın rengini ve gözlerinizin ateşini kaybetmeyin, kişiliğinizi süsleyin, sağlığınızı, güzelliğinizi ve hayvani ruhunuzu koruyun.” 

– William Hazlitt/Yazar