Rekabet Kurulu, Google'a, 2024 yılı gelirlerinin 10 binde 5'i oranında olmak üzere 355,1 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, Google'ın "işletme reklamları" adı altında sunduğu yeni tasarımların, yerel arama hizmetleri kararı doğrultusunda getirilen yükümlülüklere aykırı olduğu gerekçesiyle bu cezayı verdi.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, söz konusu tasarımların, önceki kararlara aykırı şekilde uygulamaya alındığı ve bunun sonucunda Google’ın yükümlülükleri yerine getirmediği belirtildi. Rekabet Kurumu, günlük 10 binde 5 oranında kesilen para cezasını, uygulamanın süresi boyunca devam ettirdi.
Google daha önce de ceza almıştı
Rekabet Kurulu, 2021 yılında da benzer bir ceza uygulamıştı. O dönemde, Google’ın genel arama sonuçları arasında kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini öne çıkardığı tespit edilmişti ve bu sebeple Google’a yaklaşık 296 milyon lira ceza verilmişti.
Yeni tasarımlar eski tasarımlarla aynı nitelikte
Google, işletme reklamları adıyla sunmaya başladığı yeni tasarımların, önceki uygulama ile aynı işlevselliği taşıdığını fark etti. Yapılan tespitlerin ardından Google, tasarımı geri çekmiş olsa da, uygulamanın geçerli olduğu süre zarfında bu cezalar geçerli oldu.