RTÜK, Halk TV’ye ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla 10 gün yayın durdurma cezası verildi. Sözcü TV'ye ise eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle %3 oranında idari para cezası verdi. Halk TV benzer maddeden bir yıl içinde bir ceza daha alırsa kanalın lisansı iptal edilecek.
RTÜK, Halk TV'ye, "Sinem Fıstıkoğlu ile Sansürsüz" programında Tolga Yarman'ın ifadelerinin "halkı kin ve düşmanlığa teşvik" ettiği gerekçesiyle 10 gün yayın durdurma cezası verdi.
SÖZCÜ TV'ye ise "Öncesi Sonrası Gece" programında Türker Ertürk'ün iktidara yönelik "Emperyalizmin taşeronluğunu yapmak" sözleri nedeniyle, eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle %3 oranında idari para cezası verildi.
HALK TV LİSANS İPTALİ TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
CHP RTÜK üyesi İlhan Taşcı’nın X’teki paylaşımına göre kurul cezaya kanala konuk olan Atom Mühendisi Tolga Yarman’ın “Türkiye dincileşiyor değil mezhebileşiyor” ve “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün adının konulmasından itibaren bakarsak İran’a karşı azmettirildik” ifadelerini gerekçe gösterdi. Oy çokluğuyla alınan kararda ifadelerin ‘halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği’ öne sürüldü.
Halk TV benzer maddeden bir yıl içinde bir ceza daha alırsa kanalın lisansı iptal edilecek.
RTÜK'ün verdiği diğer cezaların tamamı ise şu şekilde:
Tele 1: Akit’in “Ferdi Zeyrek çarpıldı” başlığını eleştirdiği haber nedeniyle %3 idari para cezası.
Halk TV: Tolga Yarman’ın ifadeleri nedeniyle 10 gün yayın durdurma cezası.
Halk TV: Yunus Emre’nin Mehmet Uçum’la ilgili sözleri nedeniyle %3 idari para cezası.
Sözcü TV: Türker Ertürk’ün “emperyalizmin taşeronluğu” ifadesi nedeniyle %3 idari para cezası.
Netflix: Barda filmindeki şiddet sahneleri nedeniyle %5 idari para cezası.
Spotify: Argo ve küfürlü şarkı sözleri nedeniyle %5 idari para ve içerik kaldırma cezası.
"YARGIDAN DÖNECEĞİNE İNANIYORUM"
RTÜK'ün verdiği cezalara tepki gösteren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “RTÜK’ün cezaları yine aynı adreslere yöneldi: Halk TV, Tele 1, Sözcü TV… Bu tekrar eden cezalar, artık bir denetim değil, cezalandırma pratiğine dönüşmüş durumda. Katılan bir konuşmacının sözleri nedeniyle, Halk TV’ye verilen 10 günlük ekran karartma cezası ise son derece ağırdır. RTÜK’ün aldığı bu haksız kararın yargıdan döneceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
"KARARI HALK VERECEK"
Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Buradan Halk TV izleyicilerine soruyorum: Ne yapmamızı istiyorsunuz, karar sizin" dedi.
İşte Mahiroğlu'nun o açıklaması:
"RTÜK kararını vermiş…
Halk TV'ye yayın yaptırmayacağım diyor, tek sesli medya düzeni istiyorum diyor, yetki bende, güç bende, hukuk-adalet benim diyor.
Susun diyor,
Konuşmayın diyor,
Görmeyin diyor,
Lütfuma sığının
O zaman makbul olursunuz diyor...
Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu gözardı ediyorlar. Ama bilmiyorlar ki Halk TV’nin gücü beni aşalı çok oldu.
Buradan Halk TV izleyicilerine soruyorum: Ne yapmamızı istiyorsunuz, karar sizin?"
"SUSTUKÇA DAHA DA ÜZERİMİZE GELECEKLER"
Halktv'nin canlı yayınına katılan Cafer Mahiroğlu, "Sustukça daha da çok üzerimize gelecekler. Biz bu ülkenin çocuklarıyız ve özgürce yayınımızı yapacağız. Eğer paramızda bir haram varsa çıkarın. Baskılarla, 'lütfettiğimiz kadar konuşun' diyerek bizi susturamazsınız" dedi.