Sanatın özünde, doğasında vardır yozluğa, sapkınlığa, gericiliğe, kötüye, ilkelliğe karşı durmak, tepki göstermek, savaşım vermek.
Sanatçı muhaliftir evet; sanatçı başkaldıran bir yapıya sahiptir evet, sanatçı itiraz edendir, evet; ama sanatçı bunları toplumun yaşanası özlemlerine, beklentilerine yanıt vermek için savaşır, karşı durur, direnir, tepki verir.
Sanat güzeli, güzel duyuları, sevgi dilini, umudu, barışı, inceliği, aydınlanmayı içinde barındırır. Ona güzel sanatlar demeseniz de zaten sanat güzeli içerir. Sanatçı tüm bu olguların yaşama geçmesine, kazanılmasına şarkısıyla, türküsüyle, çalgısıyla, resmiyle, yontusuyla, şiiriyle, oyunuyla, sinemasıyla katılır.
Sanatçının önemi, özelliği, değeri ürettiği yapıtlarla anlam kazanır, seçkinleşir, saygınlaşır.
Sanatçının savaşım aracıtop, tüfek, tabanca bomba değil kalemdir, fırçadır, renktir, ıslıktır, ezgidir, el emeğidir, yaratıcılığıdır.
Oldum olası söyler tarihçiler de; sanat, bir eylem süreci olarak insanın oluşumuyla birlikte başlar, diye.
***
Son günlerde bir çok ilde, ilçede toplumsal duyarlığı, muhalif kimliği ile müzik yapan sanatçıların konserleri, dinletileri yasaklanıyor, engelleniyor, erteleniyor!
Şarkının, şiirin, türkünün, sözün, emeğin, aydınlanmanın önünü kesmek değil midir bu?
Kimi kentlerde valilik, kaymakamlık tarafından güvenliği, kamu düzenini sağlama gibi gerekçelerle etkinlikler yaptırılmıyor. Kimi belediyeler de ahlaki (!) nedenler, gelenekler ileri sürülerek sanatçıların konserlerine izin vermiyor.
***
"Huzur ortamı ile kamu düzeninin, kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi" gerekçe gösterilerek, Eskişehir Valiliği AnadoluFest gösterilerini 15 gün erteledi; ancak 15 gün sonunda da bu erteleme kararını kaldırmadı!
Melek Mosso müzik eğitimi almış, kendine özgü yorumu, ses tonu, duruşu olan bir ses sanatçısı. 3 Haziran’da yapılacak Isparta Gül Festivali’ne çağrılmıştı. Ancak kendilerini namus bekçisi olarak gören Ancak Isparta Belediyesi tarafından duyurusu yapılan konser, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hedef gösterildi
Belediye de bu çağrıya uyarak (!) Melek Mosso’nun adını kaldırdı, yerine Seda Sayan’ı kondurdu! Funda Arar ve Derya Uluğ da Mosso’ya destek verip konsere katılmayacaklarını açıkladılar.
Yine Kürtçe ezgileri ile tanınan sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs 2022’de Kocaeli Derince’deki konseri de engellenmişti.
Pendik Halk Eğitim Merkezi'nin 25 Mayıs'ta Sahil Meydanı'nda düzenleyeceği Niyazi Koyuncu konseri de AKP'li Pendik Belediyesinin hışmına uğradı!
Son günlerde bu tür konserlerin engellenmesi, yasaklanması haberlerini sık sık duyar olduk. Sanatçının halkla buluşması, duygu ve düşünce yoğunluğunun yaşanması, toplumsal duyarlıkların paylaşılması neden ürkütüyor bu çevreleri, insanları, erkleri?
***
Sansür, yasak, engel, gözdağı, tehdit, baskı… Sanatçıya yapılacak en büyük çağdışılık, kötülük, saygısızlıktır bu.
Sanatçı halktan, haklıdan, namusludan, dürüst olandan, aydınlanmadan, çağdaşlıktan, eşitlikten, özgürlükten, umuttan, insandan, sevgiden, barıştan yana duruş ortaya koyuyorsa… Yandaşlığa, yalakalığa, yavşaklığa, düzenbazlığa, çıkarcılığa, şakşakçılığa kapısını, gönlünü, yüreğini kapatıyorsa…
İşte o zaman sanatçı halktan, toplumdan onurlu alkışlarla karşılığını alacaktır.
Ezgisiyle, şiiriyle, türküsüyle, çalgısıyla, resmiyle, yontusuyla, emeğiyle, üretimiyle, yaratıcılığıyla yaşasın sanat; yaşasın görevini bilinçle, sorumlulukla, işlevsellikle yerine getiren sanatçı…