İzmir’in bereketli topraklarına sahip Selçuk ilçesi, ilkbaharın gelişiyle birlikte doğanın en renkli uyanışlarından birine ev sahipliği yapıyor. Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan şeftali ağaçları, sıcak havaların etkisiyle çiçek açarak ovayı adeta pembe bir örtüyle kapladı. Görsel bir şölen sunan bu doğal manzara, sadece fotoğraf tutkunlarını değil, bereketli bir hasat sezonu bekleyen üreticileri de heyecanlandırdı. Türkiye’nin şeftali üretiminde stratejik bir noktada bulunan Selçuk, çiçeklenen dallarıyla hem yaklaşan meyve sezonunun müjdesini veriyor hem de bölge turizmine eşsiz bir estetik değer katıyor.

İzmir üretiminin yarısından fazlası Selçuk’tan
İzmir genelinde tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu rakamlara da yansıyor. Kent genelinde toplam 36 bin dekar alanda şeftali üretimi yapılırken, bu üretimden yıllık yaklaşık 63 bin ton rekolte elde ediliyor. Türkiye’nin şeftali üretim haritasında 5. sırada yer alan İzmir’de, Selçuk ilçesi bu başarının lokomotifi konumunda. İlçede yer alan 16 bin dekarlık üretim alanı, tek başına İzmir’in toplam şeftali üretiminin yaklaşık yüzde 57’sini göğüslüyor. Selçuk’un bu baskın gücü, bölgeyi sadece yerel bir merkez olmaktan çıkarıp ulusal çapta bir meyve deposuna dönüştürüyor.

Ağaç başına 60 kilogram verimle bereketli hasat yolu
Bölgedeki üretimin verimliliği, modern tarım teknikleri ve uygun iklim koşullarıyla birleşince ortaya çarpıcı sonuçlar çıkıyor. Selçuklu üreticiler, ağaç başına ortalama 60 kilogram verim alarak yüksek bir performans sergiliyor. Toplamda yıllık 36 bin ton şeftalinin elde edildiği ilçede, üretilen meyveler sadece Türkiye’nin iç pazar ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda önemli bir ihracat kalemi olarak da öne çıkıyor. Özellikle raf ömrü uzun ve nakliyeye dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, Selçuk şeftalisinin dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artırıyor.

Erkenci çeşitler dünya sofralarına yolculuğa hazırlanıyor
Selçuk’u şeftali üretiminde rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de "erkenci" olarak tabir edilen çeşitlerin yaygınlığı. Türkiye’nin pek çok bölgesinde henüz çiçeklenme başlamamışken, Selçuk’un iklim avantajı sayesinde ağaçlar meyveye durmak üzere pembe çiçeklerini sergiliyor. Raf ömrü uzun olan bu çeşitler, hasat edildiğinde tazeliğini koruyarak dünyanın pek çok noktasına ihraç ediliyor. Baharın gelişiyle pembe tonların hakim olduğu bahçelerde bugünlerde hummalı bir çalışma yürüten üreticiler, çiçeklerin meyveye dönüşeceği ve dalların ağırlaşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.




