Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında alınan yeni karar, bireysel araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren piyasaya sürülecek sıfır araçlara TTB taktırma zorunluluğu kaldırıldı.
Söz konusu değişiklik, bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, mevcut taşıt sahipleri için bazı yükümlülükler devam ediyor. İşletmelerin kullanımı için satın alınan, kiralama yoluyla edinilen ya da iş amaçlı kullanılan tüm araçların en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajını yaptırmaları gerekiyor.
İşletmelere yönelik TTB zorunluluğu devam ediyor
Özellikle vergi mükellefi olan işletmelerin kullandığı araçlara yönelik düzenleme kapsamında, akaryakıt dağıtım şirketlerinin sistemine kayıtlı olan tüm araçların 1 Temmuz 2025 tarihine kadar TTB taktırması zorunlu olacak. Sisteme dâhil olmayan mükellefler, akaryakıt giderlerini vergi avantajı olarak kullanamayacak.
Resmî duyuruya göre, tüm mükelleflerin utts.gov.tr adresi üzerinden kayıtlarını tamamlaması ve Türkiye genelinde yetkilendirilmiş montaj firmalarından uygun bir noktayı seçerek 30 Nisan 2025 tarihine kadar montaj işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
UTTS ile kayıt dışılık önlenecek
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt alım süreçlerini daha şeffaf hâle getirmeyi amaçlıyor. Plaka bilgileri akaryakıt istasyonlarında sistem tarafından otomatik olarak okunacak ve böylece usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenecek. Bu sistem sayesinde her yıl milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yetkililer, UTTS sistemi kapsamında kayıtlı olmayan ve belge düzenlemeyen mükelleflerin akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyeceğini vurgularken, son tarihlerin kaçırılmaması gerektiğini belirtiyor.
LPG’li araçlar için süre uzatıldı
Tebliğ değişikliği kapsamında LPG’li araçlara yönelik düzenlemelerde de değişikliğe gidildi. Taşıt Tanıma Birimi (TTB) zorunluluğu bulunan LPG’li araçlar ve akaryakıt istasyonlarında yer alan LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulum süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldı.