9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma” günü.
Sigara öyle ölümcül ki Türkiye’de 100 bin, dünyada 6 milyon kişi sigaradan hayatını kaybetti. Eh artık fazla kalmadı, bırakın gitsin.
Geçenlerde soğuk algınlığı yüzünden hastaneye gitmiştim. Doktor akciğer filmine bakarak, 32 yıl geçmesine karşın sigaranın izlerinin hala durduğunu söyledi.
Zararlarına gelince;
“Nikotin kalp-damar, solunum, mide-bağırsak hastalıklarına neden olmakta, bağışıklık sistemini baskılamakta, üreme sağlığına zarar vermekte, DNA’yı bozmaktadır. Nikotine bağlı oluşan gen mutasyonları kanser oluşumuna yol açmaktadır. Nikotin, tek başına kanserojendir. Beyinde madde bağımlılığında salgılanan ödül hormonlarını açığa çıkarır. Nikotinin kokain ve eroin kadar bağımlı olduğu açıklanmıştır. Nikotin beyinde nikotinik asetil kolin reseptörlerini uyararak dopamine denilen ödül hormonunu salgılatır. Ruh halini ve algılamayı değiştirir. Nikotin zehirler arasında da en toksik olanlardandır ve etkisi anidir. Zehirlenmede titremeler, kasılma, morarma, nefes darlığı, bayılma ve koma oluşur. Solunum kaslarının felç olmasıyla ölüm dahi görülebilir.”
Bir başka sorun da nargile. Gençlerde sigara kullanımı yüzde 51 iken nargile kullanımı yüzde 88.
Bakın nargilenin zararı azdır diyenler için uzmanlar uyarıyor;
“Nargile karbon monoksit, nitrozamin içerir. Kullananlarda akciğer, yemek borusu, mide, mesane, kanseri, KOAH, kalp –damar hastalıkları, reflü görülmektedir. Ortak şişe ve ağızlık kullananlarda uçuk, verem, sarılık gibi mikrobik hastalıklar yayılmaktadır.”
Bu arada elektronik sigarayı da unutmayın. Deneysel çalışmalar elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer hasarı oluştuğunu göstermiştir.
Bir başka büyük tehlike de pasif içicilik. Bu yüzden ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin %80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin ediliyor.
Sigara içenler karamsarlığa kapılmayın. Tüm bu olumsuz etkilerine karşın sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendini tamir ediyor ve 10 yılda hiç sigara içmemiş bir insan oluyorsunuz.
Bir zamanlar günde 2 paket sigara içiyordum. Bu dertten kurtulmak için günlerce kendimi hazırladım ve bıraktım. Yani her şey beyinde bitiyor dostlarım.
Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklemeyin. Zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.