TRT Televizyonu’nun yayına başladığı ilk yıllarda haber sunucuları, özetlerin ardından ayrıntılara geçerken, “şimdi haberleri veriyoruz” duyurusunu yaparlardı.
Şair Mehmet Karabulut (1925-2003) belki de bu duyurudan etkilenerek, şiir kitabının adını "Şimdi Haberleri Veriyoruz"(1969 May Y.) koymuştu.
“Şimdi haberleri veriyoruz / Bir dağ yürüdü Şili’de insanların üstüne / İngiliz başbakanı iki saat nutuk çekti / Ve başlamadan bitti / Amerikan çelik fabrikalarında grev / Gene dün bütün gün / Vietnam’da kan aktı.”
1969’da MAY şiir ödülünü Özdemir İnce’yle paylaşan Mehmet Karabulut’un adı 60 ve 70 kuşağı şairleri arasında yer almaz. Şiir kitaplarının yeni baskıları da olmayınca, bu iyi şair unutulmuşlar arasında kaldı.
Ne diyecektim? “Şimdi Haberleri Veriyoruz” başlığı beni de TRT’li yıllarıma götürdü.
TRT Haber Merkezi’nde 1974’te Ankara’da göreve başladım. Dönem arkadaşlarım Erbil Tuşalp, Hasan Özgen, Yücel Turan, Talay Ulusu, Yüksel Hançerli, Mustafa Şahin, Halil komanova, Okan Pelit, Mehmet Ragıp Karcı, Gürses Vargül, Savaş Güvezne, Tamer Uyanık’ı da hiç unutmadım.
TRT’den 2008 yılında emekli olana dek, ülkemizin dört bir yanında haberin peşinde koştum; görüntüyle, ses aygıtıyla, sanat kültür haberlerine katkıyla, kitap köşesi izlencesiyle…
***
TRT Televizyonu 1968’de yayına başladığında, olgunlaşma ve yetkinleşme sürecinde, çok sayıda şair, yazar, sanatçı görev yapmıştı. Belleğimde kaldığı kadarıyla o adları burada anmak isterim.
Turgut Özakman, Ahmet Oktay, Mahmut Tali Öngören, Oktay Arayıcı, Adalet Ağaoğlu, Hıfzı Topuz, Jülide Gülizar, Mete Buharalı, Ümit Kaftancıoğlu, Özdemir İnce, Ülkü Uluırmak, Ergun Evren, Teoman Karahun, Selim Esen, Çetin Öner, Mehmet Taner, Azer Yaren, Kerim Aydın Erdem, Mehmet Sadık Kırımlı, Güngör Tekçe, Şadan Gökovalı, Haluk Şahin, Sina Akyol, Bilgin Adalı, İnci Gürbüzatik…gibi saygın ve seçkin adları unutmak olası değil.
***
Geçen hafta TRT’nin ilk haber spikerlerinden Aytaç Kardüz’ü yitirdiğimizde de yeniden TRT’li yıllarıma kısa bir yolculuk yaptım.
Etkili sesleri, vurguları, anlam ve heyecan duraklarındaki kurallara uyumlarıyla dikkat çeken TRT Televizyonunun unutulmaz haber sunucuları Zafer Cilasun, Jülide Gülizar, Aytaç Kardüz, Ülkü Kuranel, Can Akbel, Çetin Çeki, Tuna Huş, Erkan Oyal, Sevinç Yemişçi, Şengül Kılıç, Mesut Mertcan, Nermin Tuğuşlu, Zafer Kiraz, Orhan Ertanhan’ı andım.
Bu önemli haber sunucularından daha önce beşini yitirmiştik. Şimdi de Aytaç Kardüz... Işıklarda uyusun. Anısına saygıyla.
YÜKSEL HANÇERLİ’DEN TRT ANILARI
Yazımın başında da andığım Yüksel Hançerli 1974 yılından dönem arkadaşım. 1975’te beni Diyarbakır’a, Yüksel’i memleketi Adana’ya, Talay Ulusu’yu Erzurum’a atamışlardı!
Yüksel Hançerli başarılı bir kameraman, görüntü yönetmeni, yönetici olarak görev yaptı.
1968’den 2008’e dek gazetelerde, TRT’de geçen habercilik yıllarını yakın zamanda bir kitapta topladı. (*)
Bu kitabındaki anılarını, özellikle TRT’de geçen yıllarını daha dikkatle, merakla izledim. Ne de olsa o yılları değişik kentlerde haberciliğin heyecanı, telaşı, yorgunluğu, umudu, sevinci ile birlikte yaşamıştık.
Bir çok kez Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nce yılın kameramanı seçilen Hançerli, emekli olduktan sonra “Giritli Mübadillerin Son Durağı: Çukurova”, “Parçalanmış Ailelerin Öyküsü”, “1930-50 Adana Fotoğrafları”, “Yüksel Hançerli’nin Objektifinden 1970 İstanbul”, “Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri” adlı kitaplarıyla birlikte bugüne dek 10 kitaba imza attı.
(*) “68’den Bugüne Anılarım”, 2022, Kendi Yayını, 176 sayfa.