META’ya ait sosyal medya platformlarından biri olan Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos 2024 tarihinde uygulamaya konulan kararla erişime kapatıldı.
Türkiye’de yaklaşık 60 milyon kullanıcısı olan Instagram’ın kapatılması ise girişimcilere ve markalara çok kanallı pazarlamanın önemini gösterdi.
5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesi kapsamında bulunan Katalog Suçlar’ın ihlali sebebiyle BTK tarafından erişim engeli getirilen Instagram, 1 hafta süreyle kapalı kaldı. Kullanıcılar kadar e-ticaret girişimcileri ve markalar tarafından da tepkiyle karşılanan bu karar sonrası çok kanallı pazarlamanın önemi ortaya çıktı!
Instagram’ın E-Ticaret İçin Önemi
Normal şartlarda bir sosyal medya platformu bilgi edinme, sosyalleşme, eğlence ve haber alma gibi amaçlarla kullanılır. Ancak Instagram söz konusuysa durum biraz farklı! Çünkü günümüzde Instagram bilgi, haber alma, eğlence, sosyalleşme gibi standart amaçlara ek olarak e-ticaret gibi bir amaca da sahip. Çünkü Instagram çoğu işletme tarafından artık e-ticaret platformu olarak da kullanılıyor.
Özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte önemi artan e-ticaret ile ilgili Instagram son yıllarda birçok güncelleme yaptı. Gelinen noktada adeta bir pazar yeri halini alan Instagram’ın kapatılması bundan dolayı sadece kullanıcılar için değil e-ticaret girişimcileri için de büyük bir probleme dönüştü.
Hatta bu konuda birçok tartışma gündeme geldi. Meselenin vahametini ifade etmek adına Instagram’ın 1 günlük kapalı olmasının ekonomiye maliyeti bile hesaplandı. Bu konuya girmeyeceğim. Çünkü bununla ilgili bir referans kaynağa sahip değiliz. Sözlü olarak ifade edilen bir miktarı realite gibi aktarmak çok da uygun olmayacağı için asıl konumuza dönelim.
Evet, Instagram’ın kapalı olmasının ekonomiye mutlaka bir maliyeti var. Bense Instagram’ın kapatılmasıyla ilgili şöyle düşünüyorum; eğer Instagram kapalı diye işleriniz biraz aksadıysa burada suç Instagram'dadır. Ama eğer Instagram kapalı diye işleriniz tamamen durduysa burada suç sizdedir.
• Demek ki herhangi bir stratejiye sahip değilmişsiniz
• Demek ki çok kanallı pazarlama yapmıyormışsunuz
• Demek ki bir profesyonelle çalışmıyormuşsunuz
• Demek ki sadece reklamlı büyümeye inanıyormuşsunuz
İşte bugün yaşadığınız tüm problemlerin kaynağı bu; değiller, yapılmayanlar, çalışılmayanlar ve yanlış inanışlardır.
Bundan sonrası içinse tavsiyem dijital markalaşma odağında olun ve iyi bir mentor edinin. Şunu unutmayın ki marka yönetimi olmadan sürdürülebilir başarı olmaz. Buna ek olarak çok kanallı pazarlamanın da önemini unutmayın. Zaten aslında “dijital markalaşma” odağındaki tavsiyemin temelinde de bu var.
Bu arada bütünleşiklik, eşzamanlılık ve katılımcılık olgularını barındıran dijital markalaşmayı kısaca; dijital pazarlama ve marka yönetimi – iletişimi süreçlerinin bütünleşik olarak uygulanmasıdır şeklinde tanımlayabiliriz. O yüzden de çok kanallı pazarlama veya çok kanallı iletişim için temel strateji dijital markalaşma olmalıdır. Böylece Instagram kapalı olsa da işlerinizde derinlemesine ve telafisi mümkün olmayan bir aksama yaşanmaz. Diğer bir ifadeyle e-ticaret yapmaya da para kazanmaya da kitle edinmeye de devam edersiniz.