92. Kez kapılarını açan İzmir Fuarı her zaman tüm Türkiye tarafından ilgiyle takip edilmiştir. Çıkan sanatçılar, farklı kültürler, son teknolojiler, her dönem dikkat çeker. Ancak ben sizlerle Fuar’ın başka bir detayını paylaşmak istiyorum, bu sene bir nevi ayrıntılardaki şifrelerin izini süreceğiz…

SOYER-6Bildiğiniz ya da bilmediğiniz gibi İzmir Fuarı’nın be seneki mottosu “Gençlik”. Her sene farklı bir temayla düzenlenen Fuar’ın bu sene gençlere adanması önemli çünkü Türkiye nüfusu oldukça gençleşti ve her güç gençleri kendi kalıbına sokmak istiyor. Tabii ki Fuar gençlere bir ideoloji dikte etmeye çalışmıyor, tam tersi onların özgür duruşlarını destekleyen ve iyi vakit geçirirken dünyaya adapte olmalarını sağlamaya çalışan bir organizasyon.. Fuar’ın kapılarında uzun kuyruklar oluşmasının sebebi de bu. Gerek konserler gerekse diğer aktivitelerin yüzde 99’u gençlerin faydalanması üzerine düşünülmüş. Bu konseptin baş mimarı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de açılış konuşmasında  gençlere önemli mesajlar verdi. Çıkan bütün haberlerde Soyer’in gençlere “Bu ülkeden gitmenizi istemiyoruz” mesajları içeren cümleleri manşetlere çıkarıldı. Ancak Soyer’in konuşmasını takip ettikten sonra dikkatimi çeken vurguları anlayabilmek için metni tekrar inceledim ve aradığımı buldum. Başkan Soyer’in konuşmasında gençlere hitap ettiği yaklaşık 1 sayfalık bölümde 4 kez “değişim” 2 kez de “yenilenme” vurguları vardı. Tesadüf olması bir yana nakış gibi işlenmiş konuşma metninde değişim ve yenilenme kelimeleri özenle yerleştirilmişti. Bu kadar detay verdikten sonra benim gibi merak edenler için paylaşmak istiyorum. Öncelikle yenilenme vurgusunun yapıldığı o bölüme bakalım;

 “Bir bütün olarak, toplumsal yaşamın her evresinde yenilenmek zorundayız. İşte bunu başarma gücüne sahip olanlar gençlerdir. Onların önündeki tüm engelleri kaldırarak ekonomiden ekolojiye, eğitimden sağlığa, adaletten demokrasiye kadar yenileneceğiz. Bunu mutlaka başaracağız.”

Şimdi de 4 kez kullanılan değişim vurgularını bulalım.; Bu bir…
“İzmir, fuarın kapılarını 92. kez açarak işte bu direnci ortaya koyuyor. Adalete ve değişimin gücüne duyduğu sarsılmaz bir inançla…”

Bu ikincisi…
“Biliyorum ki bu değişimin sahnesi tarih boyunca yeniliklerin kaynağı olan İzmir olacak.”

Bu üçüncüsü…
Bu şehrin caddelerinden sokaklarına, meydanlarından kırlarına kadar her bir köşesine gençlerin nefesi, ruhu ve coşkusu işlesin istiyoruz. Hepimizin hayalini kurduğu bu köklü değişimin harcı, işte bu ruhta saklı.”

Ve bu dördüncü…
“Göreceksiniz bu muhteşem değişimi hep birlikte, güle oynaya gerçekleştireceğiz.”

Dikkat ettiyseniz değişim vurgusu kronolojik bir sıraya bile sahip ve son cümlede önemli bir sonuca ulaşıyor. O yüzden bu vurgular bence Soyer’in konuşmasındaki en önemli nokta atışlarıydı. Başkan, değişim ve yenilenme mesajlarını kendi partisi için mi yoksa ülkenin genel durumu için mi verdi? Buna da siz karar verin.