Üçlü Gezegen Krizi (Triple Planetary Crisis), insanlığın şu anda karşı karşıya olduğu birbiriyle bağlantılı üç ana sorunu ifade eden bir terim. 

Nedir bu üç ana sorun? 

İklim değişikliği, kirlilik ve biyolojik çeşitlilik kaybı. 

Bu sorunların her birinin kendi nedenleri ve sonuçları var. Bilim insanları ve çevreciler dünyada yaşanabilir bir geleceğe sahip olmak istiyorsak, üç sorunun hepsinibirden çözmemiz gerektiğini vurguluyor. Zaten bu üç ayaklı kriz o kadar iç içe geçmiş durumdaki üçünü eşzamanlı çözmeden birinde bile mesafe kaydetmek mümkün değil.

Kirlilik başlığının altında aslında onlarca madde var. Ama bu maddelerin başında plastik kirliliği geliyor. 

*

Plastik, üretim maliyetinin ucuzluğu nedeniyle tüm dünyada hala en çok tercih edilen malzemelerin başında geliyor. Doğada yok olması çok uzun yıllar süren bu malzeme yüzünden toprak, ormanlar, denizler, şehirler kirleniyor; kuşlar, deniz canlıları ve insanların ise sağlığı tehdit altında.

Plastik kirliliği tüm dünyanın sorunu. İzmir’in de sorunu!

İzmir’in doğal alanları dışında parkları, sokakları, mahalleleri, caddeleri, sahili, körfezi plastik dolu. 

İnsanların kullanıp attığı plastik su şişelerini, poşetleri, ambalajları her yerde görmek beni bir vatandaş olarak hem sinirlendiriyor hem de üzüyor. Geçtiğimiz gün canlı yayında televizyonda şahit olduğum bir görüntü bu duygularıma bir de utancı ekledi. 

Biliyorsunuz 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun bir ayağı geçen hafta sonu İzmir’de gerçekleşti. 

İzmir’in uluslararası tanıtımı açısından son derece önemli bir yarıştı. 

Aslında her anlamda dört dörtlük bir etap oldu İzmir. İzlerken İzmirliliğim tuttu; “bizim şehrimiz de pek güzel” demekten kendimi alamadım. 

Ama kent içine gelindikten sonra bisikletçilerden birinin bisikletine plastik bir poşet takıldı. Zincire sarılan market poşeti direndikçe direndi. Bisikletçiye zor anlar yaşattı. 

Kimbilir kimin umursamadan sokağa attığı bir poşet, geldi bisikletçiyi buldu. Veya belki de üstü açık tepeleme dolu bir çöp konteynerinden uçuştu. 

*

Çevre temizliğine önem veren, halkı da çevresini kirletmemeye özen gösteren bir şehirde havada sadece kuşların, böceklerin, yaprakların, polenlerin falan uçması normaldir. Ama biz de plastik poşetler de uçuyor.

Sahi biz bu sorunu nasıl çözeceğiz? 

Çöplerin daha etkin toplanması, ağzı açık çöp konteyneri sisteminin ise değişmesi şart. Ama maalesef bu yeterli değil.

Herkesin bilinçlenmesi lazım. Vatandaş olarak çevreyi umursamamız; çöplerimizi çöp tenekesi dışında bir yere atmamamız gerektiğini artık öğrenmemiz gerek!

Seferihisar’da can dostlar yararına kermes var

Seferihisar’da ikinci el eşya mezatı bu yıl da “İstifleme Yenile” sloganıyla düzenleniyor. Seferihisar Belediyesi himayesinde Yaza Merhaba etkinliği kapsamında yapılacak kermesin geliri ise sahipsiz canlar için hayata geçirilecek projelerde kullanılmak üzere SEHAYDER’e bağışlanacak. Seferihisar Belediyesi’nin Sığacık Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek olan kermes 4-5 Mayıs tarihlerinde meraklılarını ağırlayacak. Kermes 4 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00’te başlayacak; 5 Mayıs Pazar günü de saat 10.00’da kapılarını açacak. 

DÜNYADAN BİHABER

 

HAYTAP heyetinden Başkan Cemil Tugay’a ziyaret

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Heyeti Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı makamında ziyaret etti.  Görüşmenin verimli geçtiğini kaydeden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder şunları aktardı: “Uzun yıllardır İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde çalışır, başkanlarımızı can dostlar ve yapılması gerekenler için yönlendiririz. Şimdi de yeni Başkanımız Dr. Cemil Tugay ile işbirliğinin devam edeceğine inanıyor; yoğun programına rağmen gelir gelmez bizi kabul ettiği için de teşekkür ediyoruz. Başkanımız tüm ilçe belediyeleri ile görüşüp, kısırlaştırma sayıları, bakımevlerinin durumu, nelere gereksinmeleri olduğu konusunda araştırma yapıp; çıkan sonuca göre hızlıca kısırlaştırmaları artıracağını anlattı. Deve güreşleri, Karşıyaka sahilinde sulakların azlığı, sitelerdeki hukuksuzluklar, PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’ne kamera konulması konularında da görüş alışverişinde bulunduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a başarı diliyor, eski Başkan Tunç Soyer ile yürütülen çalışmalarımızın da artarak devam etmesini temenni ediyoruz.”

Toplantı sonrası PAKO’ya kamera konulması talebi hemen değerlendirilerek gerekli çalışma başlatıldı. Ayrıca geçtiğimiz günlerde İzmir Karşıyaka’da Mavişehir, Bostanlı Vapur İskelesi civarı ve Bostanlı Pazaryeri karşısına mevcut otomatik sulaklardan 3 adet yerleştirildi. Alım yapıldıktan sonra farklı bölgelere de yeni sulakların koyulacağı bildirildi.

BİZİM GEZEGEN

 

WWF Türkiye uyardı: Termik santral su krizine yol açacak!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Afşin-Elbistan A santrali için planlanan ek ünitelerin ülkenin geleceği için büyük bir çevre tehdidi oluşturduğunu açıkladı. 

“Yürütülen ÇED sürecine itirazlar devam ederken, konuyla ilgili henüz görüş vermeyen Devlet Su İşleri’ni su hakkımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyen WWF Türkiye’nin yazılı açıklaması şöyle devam etti:

“Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil. Yılda kişi başına düşen 1.519 metreküplük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Kuraklık tehlikesi kapıda. Hepimizin geleceği suya bağlı. Suyun aşırı ve plansız kullanımı hepimizi tehdit ediyor. Afşin Elbistan’daki termik santraller bir yılda tüm Kahramanmaraş halkından fazla su tüketiyor! ÇED Raporu’na göre, Afşin A Termik Santrali’ne yapılması planlanan 2 ek ünitenin saatlik su tüketiminin 3648,5 metreküp olacağı tahmin ediliyor. Santralin sürekli çalıştığı durumda ise yıllık su tüketimi 31,9 milyon metreküp olacak!

80 bin nüfuslu Afşin'in bir yılda tükettiği suyun 8 katı; 141 bin nüfuslu Elbistan halkının bir yılda tükettiği suyun 4,5 katı su tüketecek. Suyumuzu korumazsak kaybederiz.”

KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN

“Diğer hayvanlara arkadaş gibi davranın, onlar da arkadaşınız olurlar. Hayvanlara aile gibi davranın ve onlar da aileniz haline gelirler. Hayvanlara sevginizi verin, onlar da karşılığında sizi severler.” Anthony D. Williams/Yazar