Zamanlama, insan yaşantısında oluşumları ve olayları yönlendiren en önemli etkendir. Bireysel olarak bunu olumlu veya olumsuz olarak uyguladığınız zaman sonuçlarından siz etkilenirseniz. Ancak bir şirket veya bir ülkeyi yönetme konumundaysanız bundan yanınızda çalışanlar, ülke halkı etkilenir. Onun için atacağınız adımların, yaptığınız yanlışlardan geri dönmenin zamanlamasını iyi bilmeniz gerekir.

Yakın ve uzak tarihi iyi incelediğiniz zaman bu konuda hassas davranmayan imparator, kral, başbakan veya eşdeğer yöneticileri, ihtirasları akıllarının ötesine geçtiği zaman hem kendi ülkelerini hem de başka ülke ve halkları yok etmişlerdir.

Ortadoğu’daki gelişmeler bir İsrail-Hamas mücadelesinin ötesine eğrilmeye başladığının işaretlerini taşıyor. Olaya Rusya, Çin, Hindistan, İran gibi ülkeler, Anglo sakson

ülkelere karşı yapılan katliama tavır alma konumuna girmişlerdir. İlk günlerde İsrail’in

yanında yer alan birtakım ülkeler çocuk ve kadınları da kapsayan bir soykırımı andıran

savaş karşısında “Hitler haklı mıydı” deme durumuna girmişlerdir. Onun için sivil katliamlarını önlemek için “DUR” deme ve geri adım atma zamanıdır.

***

Liderlik zordur. Liderler, zor işlerle uğraşır. 1965 seçimleri sonrası seçimi kazanıp Başbakan olan Demirel, Meclis’in şeref kapısında İsmet İnönü ile karşılaşır. İnönü, Demirel’in kuşağına eğilerek “Buradan Başbakanlık odasına kaç merdiven basamağı var biliyor musun” diye sorar. Demirel “Bilmiyorum” diye yanıtlar. İsmet Paşa’dan bir ses çıkmaz. Demirel biraz bozulmuştur. Bir süre sonra yine karşılaşırlar. Demirel, Paşa’nın kuşağına eğilerek “200 basamak var” der. İnönü “Kime saydırdın” diye sorar. Demirel, “Bizzat ben saydım” der. Bunun üzerine İsmet İnönü “Bak Süleyman lider büyük ve zor işlerle uğraşır. Lider basit işleri yapmaz, yaptırır. Sayende kaç basamak var öğrendim” diyerek konuşmayı noktalar.

İsrail-Hamas arasındaki savaş ve katliamları durduracak, olayın dünya çapında yayılmasını önleyecek olan kişi veya kişiler liderdir. Zamanlama önemlidir