Türkiye 2013 yılında çok önemli bir deney yaşadı. Toplumun tüm kesimlerini temsil edeceği düşünülen tam 63 isim “Akil insanlar” olarak toplumun gündemine sunuldu. Bu isimler eşliğinde Türk-Kürt sorununun giderileceği, siyasi zeminde her şeyin halledileceği savı ortaya konuldu.

Kimdi bu önemli isimler hatırlayalım. Başbakanlık, 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti listesini bölgesel olarak belirledi. Listede, Kadir İnanır, Lale Mansur, Abdurrahman Dilipak, Şükrü Karatepe, Baskın Oran, Fehmi Koru, Kezban Hatemi, Ahmet Taşgetiren, Etyen Mahçupyan, Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, Bendevi Palandöken gibi isimler yer aldı. Akil İnsanlar Listesi 9'ar kişilik 7 bölgesel gruptan oluştu. Listede Rifat Hisarcıklıoğlu, Can Paker, Tarhan Erdem, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan, Yusuf Şevki Hakyemez bölge grubu başkanları olarak yer aldı.

Kürt sorununun çözümünde aklından yararlanılacak isimlerden sadece DİSK temsilcisi Erol Ekici istifa ettiğini duyurdu. DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Osmanoğlu bu istifayı açıklarken, ''Biz bu akil adamların, yetki ve sorumlulukları ne olacak bilmediğimiz için toplantıya katılmayacağız '' dedi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ise mazeret bildirerek toplantıya katılamayacağını beyan etti. Coşar'ın mazeret bildirmesi üzerine Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi listesine Hasan Karakaya eklendi.

Hülya hanımın iddialı sözleri

Akil insanlar heyetindeki sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, "Başbakanımız bir davet yaptı. Bu davete yarın katılacağım. Türkiye'de toplum olarak her şeyden önce huzur, güven, demokrasi, adalet, eşitlik” istediğini tüm vatandaşların da talebinin bu yönde olduğunu belirtti. Orhan Gencebay,  davet edildiğini öğrendiğinde olumlu yanıt verdiğini belirterek, ''Çünkü ülkemi çok seviyorum. İyi bir vatansever olduğuma inanıyorum. İnsanları seviyorum, barışı seviyorum, herkesin mutlu olmasını istiyorum” sözlerini sarf etti.

Bakalım ne olacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan ikinci tur çözüm arayışında; DEM Parti heyeti Abdullah Öcalan ile görüştü.  Akil insanlarla başlayan ilk sürecin sonrasını hiç unutmadık. Şehir merkezlerine gömülü silahlar sayısız silahlı çatışma ve baskın. Yaşadığı şehirde silahlı çatışmaların ortasında mahsur kalanlar.

Şimdi o dönemdeki akil insanlar yok. Kendilerinden yeni dönem için hiç ses çıkmıyor. Benim merak ettiğim bu akil insanların Abdullah Öcalan’dan bu sefer ne bekledikleri. Buna yönelik şu ana kadar pek açıklama yapmadı akil insanlar. Bu isimlerin ne düşündüğünü açıklamaları gerekmiyor mu?