Bu yıl sektörde yüzler gülüyor. ETİK (Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği) Başkanı Mehmet İşler'e göre tüm zamanların rekoru kırılacak! Ya da en azından rekorların egale edileceği beklentisi herkesin ortak düşüncesi.
İlk elden geçen senenin Mayıs ayına göre %16'lık bir artış var. En önemli iki pazar olan Almanya ve Rusya'ya İtalya gibi yeni ülkeler eklenmiş.
Geçen sene turizm sektörü, 51.4 milyon kişiyi ağırlamıştı. Gelir de 46.3 milyar dolar oldu. Bu rakamlar bir önceki yıla göre gelirlerde %53'lük, ziyaretçi sayısında da %75'lik bir artışa tekabül ediyor. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir olarak hedef ortaya koymuştu. Sektör, bu rakamların realize olacağı konusunda hemfikir.
Bodrum Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Dengiz de bölgelerinde %70'e ulaşan doluluk oranları olduğunu söylerken ilginç bir noktayı da gündeme getirdi. Geçen sene, %2 daha az yurtdışı turist girişi olmasına rağmen %90 doluluk oranı olduğunu, bu sene daha fazla turiste rağmen bu oranların gerçekleşmemesini, tiny house konseptinde küçük ev veya mikro ev olarak bilinen ve dijital ortamda satışı yapılan yerlere ya da 'airbnb' şeklinde günübirlik ev kiralamalarına yönelik talebin fazlalığına bağladı. Hotel dışı bu tür konaklama hizmetlerinde hem standartlar hem de vergi kaçağı bağlamında ciddi sorunların ortaya çıkacağı malum bir gelişme.
***
Zaten Bakan M. Nuri Ersoy da 2023'ün ilk yarısına yönelik değerlendirmelerinde bu konuya özel bir parantez açtı! Artık beş turistten birinin bu yataklı kuruluşları tercih eder hale geldiğini vurgulayarak, bu konuda bir mevzuat çalışması yapacaklarını açıkladı. Bakan Ersoy, dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek bu tarz talepte yoğunlaşma olduğunu, bakanlık olarak 'airbnb'lere karşı olmadıklarını, ancak bu turizm şeklinde, diğer ülke örneklerinde olduğu gibi belgelendirme, kontrol ve elde edilen gelirin vergilendirilmesini içeren mevzuatın yakında çıkacacağını söyledi. Dolayısı ile Bodrum BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz'in tespitinin bakanlıkça da paylaşıldığı görülüyor.
Bakan Ersoy, ilk altı aydaki turizm gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artış gösterdiğini ve 21 milyar 734 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Ziyaretçi sayısı da yüzde 17.5 artışla 22 milyon 945 bin olmuş. Rakamların daha yukarılarda olmamasının nedenlerini elbette hepimiz biliyoruz: Depremler, Rus-Ukrayna Savaşı, seçimler ve bu sene havaların geç ısınması...
Bakanın Michelin Rehberi konusunda anlattıkları da ilginçti. Geçen sene İstanbul'un rehbere girmesi küresel gastronomi turizmi açısından önemli bir gelişme idi. 35 milyar dolar cirosu olduğu söylenen gastronomi turizminde, tarihteki Anadolu'nun çeşitli kültürlerinden damıtılmış 'Türk Mutfağı'nın nefasetinin turistler açısından görünür kılınmasının önemli apareylerinden birisi bu rehber olabilir. Bakanlık ile Turizm Geliştirme Ajansı, Michelin ile yoğun bir çalışma yapmış ve Kasım ayındaki listede İstanbul dışında İzmir, Muğla ve Antalya'dan çeşitli restoranların rehbere girdiği haberlerini okuyabileceğimizi belirttiler.
Turizm ve Kültür Bakanı Ersoy, bu sene Nisan ayında yapılması planlanan ancak deprem nedeni ile ertelenen İzmir Kültür Yolu etkinliğin de 28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirtti. İzmirliler yüz farklı noktada bini aşkın sanatçının yapacağı binbeşyüz etkinlik için şimdiden heyecan duymaya başladı. Tarihi ve güncel kültür zenginliklerine canlılık katan ve sahip olduğu kültürel mirası yerli yabancı tüm insanlara sergileyen bu etkinlik, İzmir sonbaharına güzel bir esinti yaratacak.
***
Turizm sektörü, küresel bir endüstri ama sadece ekonomik değil kültürel katmanlara da sahip. Kültür ve sanat turizmi bağlamında, İstanbul siluetinin görkemli tuval şairi, dünyanın en saygın Türk ressamlarından Devrim Erbil'in Bodrum'a yerleşmesi, bu kentin sanat atmosferini küresel bir boyuta taşımış. Güvercinlik Koyu'nda 80 bin metrekarelik bir alana kurulu Titanic Luxury Collection gibi kuruluşlar, dünya örneklerini geride bırakan sanat galerileri inşa etmişler. Genel Müdür Mert Aygün ve Maji Art Galeri Sanat Direktörü Gaye Donay, vizyon ve perspektifleri ile Floransa'daki Uffizi Galerisi, Madrid'deki Gugenheim ya da Floransa'daki Prado olmasa bile İstanbul'daki Arter, Salt Galata veya Londra'daki Whitechapel galeri tarzında bir eseri Bodrum'a kazandıracaklardır diye umut ediyorum.
Türkiye Tur Operatörleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın da belirttiği gibi, 2023 yılında,Bakanlık ile beraber tüm tur operatörü ve seyahat acentalarının yoğun tanıtım ve pazarlama çalışmaları meyvelerini vermiş görünüyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy da 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir olarak hedefinde bir sapma olmayacağından emin.
Sonuçta, Türk turizmi 'Dünya Turizm Ligi'nde ilk üçte yer alıyor. Artık kapsamlı ve radikal yapısal reformları gerçekleştirerek, tüm yıla yayılan ve daha yüksek gelir grubunu da kapsayan kültür, sanat, sağlık, kongre, spor, üçüncü yaş ve alternatif turizm dahil tüm turizm mecralarında lider ülke olarak 100 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefine ulaşmalıyız diye düşünüyorum.