Tarih biat edenleri değil direnenleri yazar.

*

Bitmedi daha sürüyor o kavga ve sürecek...

Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek...

(Adnan Yücel)

*

Hak hukuk adalet yolunda mücadele edenlere direnenlere selam olsun.

*

Herkesin adil yargılama hakkının olduğu, herkesin kendini bir avukatla savunabildiği, bir yargı sistemi umudumla …

Her şey kanun yapmaktan ibaret değildir. Aksine her şey o kanunları uygulamak ve uygulattırmaktan ibarettir. Uygulayan, yerine getiren, daima karar verenden daha kuvvetlidir.

Mustafa Kemal Atatürk / 1920

*

Devlet halinde teşkilatlanmış bir insan toplumu anayasasında, adalet kuvvetinin bağımsızlığının önemini açıklamaya gerek yoktur. Milletlerin yargı hakkı bağımsızlığının birinci şartıdır. Adalet kuvveti bağımsız olmayan bir milletin devlet olarak varlığı kabul edilemez.

Mustafa Kemal Atatürk ( 1920 )

*

"Ben doktoruma ne ücret ödüyorsam, AVUKATIMA BUNUN İKİ KATINI ÖDERİM. Çünkü; doktoruma ne anlatırsam anlatayım, doktor bana bir reçete yazar ve gider. Ağrıyı, sızıyı, acıyı ben tek başıma çekerim. Oysa Avukatıma ne anlatırsam anlatayım ben onun yanından rahatlamış bir şekilde çıkarken, tüm anlattığım dert, tasa ve kasvet, artık onun derdi haline gelir." Der Winston Churchill

*

7.yüzyıla ait bir Çin şiirinde adalet şöyle tanımlanır:

“Davacı zengin, davalı yoksulsa

Zenginden yana işler yasa

Davacı yoksul, davalı zenginse

Davalıda kalır yine nizalı arsa

Davacı da davalı da zenginse davada

Özür diler çekilir aradan kadı

Davacı da davalı da yoksulsa, bak,

Sade o zaman işte yerin bulur hak”

*

Savunmanın önemini bir kez daha hatırlamak ve özgür ve bağımsız savunmanın önemine değinmek İçin “Avukat Cübbesinin Renkleri Ve Şeklinin Anlamı” nı hatırlayalım.

Tek tip cübbe, bütün avukatların yasalar önünde eşitliğini, cübbenin yeşil kısmı hukuk davalarını, kırmızı kısmı ise ceza davalarını temsil eder.

Avukatlık kamu hizmeti olduğundan cübbenin cebi, avukatlar bağımsız olduğundan düğmeleri yoktur.

Siyah rengi ise yasaların otoritesini ve adalete hizmet eden mesleğin ağırlığını temsil eder. Adaletin rengi siyahtır. Zira tüm renkler siyahın içinde erirler.

Yakasındaki altın sarı yaldız ise idarenin temsilidir.

*

Avukat sözcüğünün kökeni eski Roma’ya kadar uzanır... Roma’da Advo Catus “üstün, ayrıcalıklı, güzel konuşan” anlamına gelirdi.

Tarih boyunca çok konuşup tartışılmış bir meslektir avukatlık.

Fransa’da 1800’lerde ünlü avukat Berryer fakirlik içinde ölürken genç meslektaşları:

- Üstat, demişler, ayaklarınızın altına altın torbalar koymuşlardı, neden almadınız?...

- Almak için eğilmek lazımdı, demiş Berryer...

*

Ne yazık ki her yıl açılan birçok hukuk fakültesi ve buradan mezun olan genç meslektaşlarımız birçok ekonomik sorunlarla mücadele ediyorlar.

Yine birçok özel ve devlet üniversitesi ne yazık ki yeterli eğitmen kadrosuna sahip olmadan yeterli eğitimi sağlayamadan verdiği mezunlarla genç meslektaşlarımızı zor günler beklemektedir.

*

Hukuk mücadelesinin değerli üstadlardan Halit Çelenk mesleğin önemini "Önce insan olacaksınız sonra avukat"sözleri ile anlatır.

*

Avukatların meslek birliği Baro’lar sadece hukuk alanında değil üzerine düşen toplumsal konularda da her alanda çalışmalar yapmaktadır.

Kadınların, çocukların, doğanın, ağaçların toprağın insanın , insan haklarının, adalete erişimde dezavantajlı tüm grupların ve istisnası olmadan herkesin sesiyiz.

Avukatlar olarak bugüne kadar hiç kimse karşısında eğilmedik. Cübbelerimize düğme dikmedik, düğme de iliklemedik. Herkesin kendi hakkını eşit olarak savunabileceği adil eşit bir dünyada meslektaşlarımızın emeklerinin karşılığını alabilecekleri sorunlarının çözüleceği günlerde meslek onuruna yakışır şekilde mesleğini yerine getiren tüm meslektaşlarımın avukatlar günü kutlu olsun.

Sonsuzluğa giden hukukçularımızın anılarına saygıyla...