***
İşte size üç örnek. İlki "Görünen Adam"... Televizyon kanalları dizi yarışında hala eski sistemi sürdürmeye devam etsin, internetin hayatımıza daha fazla girmesiyle sektör bambaşka bir yöne doğru evriliyor, rekabet kızışıyor. Blu TV ve Puhu Tv'deki yeni projelere çok yakında Amerika'nın devi Netflix'in çalışmaları da eklenecek. "Fi" adlı dizinin sektörü nasıl salladığını görmüşsünüzdür. Beklenen ve benim de daha önce dillendirdiğim bir süreç yaşanıyor. Bu durum televizyonların yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğinin bir göstergesi. Medyada değişime direnmek, görünmez olmak demek. "Görünen Adam" ise, Youtube'ta henüz 3 bölümü yayınlanan ve fantastik öğeler içeren bir bilim kurgu dizisi. İlk bölümünün izleme sayısı 7 milyonu geçen ve Adana'da çekilen "01"den çok farklı bir konuya sahip. Daha zor ama daha eğlenceli bir yol seçmişler kendilerine.
Hikaye, kimsenin görünmediği bir dünyada geçiyor. İnsanları göremiyoruz. Sadece kafalarına taktıkları şapka, gözlerindeki gözlük gibi şeyler görünüyor. Ya da etkileşime girdikleri buna benzer aksesuarlar. Leyla ile Mecnun dizisinin hayranlarının yakından tanıyacağı Onur Ünlü’nün yazıp yönettiği Görünen Adam farklı çizgisiyle dikkat çekiyor. Dizide aynaların rolü çok büyükken, proje aynı zamanda geleceğe bir ayna tutuyor.
***
İkinci İzmir'den bir yarışma: BEST CONTEST TURKEY... Türkiye'nin en iyi İngilizce konuşan lise ve üniversite öğrencilerini seçen yarışma gençlerin önünde bir hedef olarak belirmeye başladı. Yarışmanın yaratıcısı ve direktörü Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Veli Olgundeniz. Herkes eğitim sistemimizi eleştirirken O, yarattığı projeyle aslında İngilizce konusunda nerede olduğumuzu ve daha iyi olmak için ne yapmamız gerektiğini bize bir ayna tutarak gösteriyor. Dereceye giren öğrencilerden birinin başarı için verdiği ipucu ilginç: "Aynada kendi kendime konuşarak İngilizcemi ilerlettim."
***
Üçüncüsü ise “Farklıyız Ama Biz de Varız” sloganıyla hayata geçen "Sanat ve Biz" adını taşıyan bir sosyal sorumluluk projesi. İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) tarafından, zihinsel engelli bireylerin sesini sanat yoluyla duyurmayı hedefleyen “Sanat ve Biz” projesiyle, dünyaca ünlü 12 klasik resim down sendromlu gençlerin fotoğraflarıyla birleştirildi. Büyük ilgi çeken sergi İzmir MaviBahçe’de sergilenmeye başladı.
Proje Yürütücüsü Hakan Kural, “Engelli gençlere sadece garsonluk yaptırılıyor, ya da podyuma çıkartılıyorlar. Ben de öyle bir şey yapalım ki uluslararası bir dili olsun istedim. Bu projede ana öğe onlar, fotoğraflarda da onlar var. Pek çok anne evinde çocuğunu saklanırken, artık o anneler, ‘Projede bizim çocuğumuza da yer verin’ demeye başladı” diye konuştu. Vakfın Genel Koordinatörü Merve Kılıç da, sergiyi gezenlerin, özel çocukların birer star gibi bu projenin merkezinde yer alabildiklerini, kendi mesajlarını verebildiklerini gördüğünü söylüyor. Onlar da bu hazırladıkları bu projeyi Eylül ayında farklı ülkelere taşıyarak tüm dünyaya bir ayna olmayı amaçlıyorlar.
***
Tapduk Emre der ki; "Sen ona nasıl davranırsan davran, ayna sana hakikati gösterir. Eğriye doğru doğruya eğri demez. Kusur var ise, var kusuru kendinde ara. Ayna kusur sahibi olacak değil ya. Sen ona hükmedemezsin, o sana hiç hükmetmez. 200 sene önünde ona secde etsen, ayna hiç senden yana olmaz. O gene gördüğünü gösterir."
İnsan, insanın aynasıdır. Onur Ünlü, Ahmet Veli Olgundeniz, Hakan Kural, Merve Kılıç birer aynadır. Siz de kendinize bir ayna bulun. Aynada bir kusur görürseniz de sakın onu kırmayın. Kendinize iyi bakın!