Mezbaha gerçeği çoğumuzun bilmek istemediği bir konu… Çünkü et tüketirken, etin geldiği koşulları düşünmek istemeyiz.
Ama bazı konular var ki yazılması, çizilmesi, bilinmesi lazım.
İnsanlar vejetaryen ya da vegan olmaya zorlanamazlar. Bu tamamen kişisel bir tercihtir. Hayvanları seven birçok insan et tüketiyor. Ve bunu yargılamak da kimseye düşmez!
Ama en azından hayvanların mezbahalarda acı çektirilmeyerek kesilmesini istemek yanlış mı?
*
Hayvan hakları savunucuları ülke genelindeki tüm mezbahalarda modern acısız kesim sisteminin kullanılması için çağrıda bulunuyor.
Pneumatic Stunner olarak bilinen ve bizde Bayıltan denilen cihaz sayesinde hayvanlar henüz ayakta iken iki salise içinde, yani saniyenin 30’da biri gibi anlık bir zamanda bayıltılıyor.
Böylece hayvan hiçbir şekilde acı çekmiyor, korku ve stres hissetmiyor. Hem hayvana eziyet edilmiyor hem daha kaliteli et elde ediliyor.
Üstelik bu uygulamanın önünde kanuni veya dini bir engel de yok.
*
Ağrısız kesim sistemi ile ilgili Merkezi Hollanda'da bulunan, uluslararası Eyes on Animals Derneği çeşitli çalışmalar yapıyor.
Derneğin Türkiye Masası Başkanı ve hayvan refahı müfettişi Asalet Sancakdaroğlu, bu sistemin ülkemizde de uygulanması için çaba gösteriyor. Onlara Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) da destek veriyor.
HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, geçtiğimiz yıl sistemin İzmir’de hayata geçirilebilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e başvurmuştu. Soyer, bu etik yöntem için yeşil ışık yaktı. Ama maalesef acısız kesim uygulamasına Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin çıkmadı.
*
HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder’in paylaştığı bilgiye göre; Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kesimhanelerde sersemletme ekipmanı kullanımı hakkındaki başvurusunu incelemiş. Hayvanlara kesim öncesi kafatası kavitesi üzerine delici ve/veya delici olmayan darbe uygulanmasının travmatik lezyonlara neden olabildiği gerekçesiyle ekipmanların kullanımının uygun görülmediğini bildirmiş.
- Halbuki, Bakanlık daha önceki açıklamalarında, kesim öncesi sersemletme, sersemletme metodu, ekipman ve uygulamaya ilişkin hususlarda düzenleme yapılmadığını bildirmişti. Yani, sersemletme yöntemi yasak değil.
- Hayvanların bayıltarak kesmesinin, bayıltma ekipmanını seçmesinin önünde herhangi bir kanuni engel yok.
- Hayvanları Koruma Kanunu 12. Maddesi; kesimin hayvana “en az acı verecek” şekilde yapılmasını öngörür ve bunun yapılmaması halinde idari para cezası uygulanacağını söyler.
- Dini açıdan da hayvanın bayıltılması veya sersemletilmesinde sakınca bulunmuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Asalet Sancakdaroğlu’na gönderilen yazıda şöyle denilmiş:
"Dinimiz, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir (Bkz. Müslim, Sayd ve Zebaih, 57; Ebu Davud, Dahaya, 12).
Hayvanın, bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Bununla beraber hayvana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir.”
- Bilimsel araştırmalar da hayvanın sersemletilmeden, bayıltılmadan kesilmesi halinde bıçak boynuna değdikten sonra bile en az üç dakika acı çektiğini gösteriyor.
Sorumuz şu: Kanunlar engel değilken, bilimsel veriler ortadayken, dini açıdan da sakınca yokken neden modern acısız kesim sistemi uygun görülmüyor?
Başkan Soyer müjdeyi verdi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, hayvanların daha özgür ve yaşam hakkına layık şekilde bakılacağı, sahiplendirmeyi özendirecek şekilde tasarlanan rehabilitasyon merkezi projesi ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Soyer, “Dünya Sokak Hayvanları Günü'nde bir müjde vermek istiyorum. Bornova’da kurduğumuz Gökdere Rehabilitasyon ve Sahiplendirme Merkezi’ni açmaya çok az kaldı. 38 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçireceğimiz merkezimiz, 1.500 köpek ve terkedilmiş yük hayvanları için yuva olacak” ifadelerini kullandı.
Kimi Takip Etsek?
Sosyal medyada güldüren, sevimli veya ilginç paylaşımlar yapan birçok hesabı tanıttık. Şimdi sırada biraz da farkındalığımızı artıracak hesaplar var.
Bu hafta ilk önerimiz HAYTAP. Türkiye’nin en aktif STK’larından biri olan Hayvan Hakları Federasyonu’nu tüm sosyal platformlar üzerinden haytap adı ile takip ederek siz de hayvanlarla ilgili gerçek gündemden uzak kalmayın.
Pala, geçici olarak misafiriniz olsun mu?
Karşıyaka’da bulunan Egepark’ın FIP tedavisi gören kedisi Pala’nın 40 gün boyunca kalabileceği bir odaya ihtiyacı var. Bu tedavi sürecini kafeste geçirmesin diye ona evinin bir odasını veya kapalı balkonunu açabilecek hayvanseverler varsa hemen iletişime geçsin. Tel: 0546 609 15 53
Bu yakışıklı prens ikinci şansı hak ediyor
O, 1.5 yaşında, yakışıklı bir oğlan. Tam bir Ankara kedisi. Kısırlaştırıldı, tüm aşıları yapıldı, mikroçipi de var. Ailesinin sağlık durumundan ötürü yeni bir yuva aranıyor. Beyaz prensin sol arka patisinde geçirdiği ameliyat nedeniyle anormalliği var ama yürümesine engel değil. Tel: 0553 469 00 10
Bu güzeller güzeli kızı alan yaşadı
Bu melek gibi kız 1.5 yaşında bir Mavi Rus kedisi. Kısırlaştırıldı, kum tuvalet eğitimi tam. Sokağa terk edilmişti ve iyi yürekli bir hayvansever onu buldu. Bir gözü görmüyordu ama tedavisini oldu ve artık görebiliyor. İyi huylu ve sevgi dolu kediciğin ömürlük yuvası olmak isteyen? Tel: 0532 465 91 10
Sosyal Medyadan İnciler: Sokak canları unutulmadı
Bu haftanın ilk günü Dünya Sokak Hayvanları Günü’ydü… Türkiye’de hayvan haklarına yönelik çalışan STK’lar başta olmak üzere birçok kurum sosyal medyadan farkındalık paylaşımları yaparak sahipsiz canların yaşam haklarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Dikkat çekici paylaşımlardan birine Liderpetfood imza attı. Kurum 4 Nisan’a özel bir video hazırlayarak takipçileriyle paylaştı. Videoda dev boyutlardaki köpek ve kediler şehirde dolaşıyor. Mesaj ise şöyle: “Onları fark edebilmemiz için ne yapmaları gerekir? Mesela bizlerden çok daha büyük olsalardı görür müydük onları? Görmezden gelebilir miydik açlıklarını veya yardım için bize uzattıkları patileri? Unutmayalım, Onlar #GörünmezDeğilHayatınİçindeler! 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü kutlu olsun!”
Watsons Türkiye, Migros, Zubizu, Kırçiçeği gibi birçok kurum da sokak hayvanları için yaptıkları projeleri paylaştı. Carefoursa sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “Patili dostlarımız için evlerimizin önüne bir kap mama bir kap su koymayı unutmayalım. Onları sevdiğimiz kadar yaşama haklarına da saygı duyalım, bugün değil patili dostlarımıza her gün sahip çıkalım. Sizler de CarrefourSA’lar, Carrefoursa.com ve CarrefourSA Online Market uygulamasında Haykonfed çantalarından alarak satışından elde edilen gelir ile sevinli dostlarımıza destek olabilirsiniz.”
Haftanın Karesi
Bongo ile tanışın. Henüz birkaç aylık olan minik Bongo’nun en sevdiği şeylerden biri aynalar. Onun için ne kadar çok ayna o kadar iyi.
Fotoğraf: dog_rates/ Twitter