Türkiye’de gündem öyle hızlı değişiyor ki, Avrupa’da olsa büyük travma yaratıp yıllarca konuşulacak olaylar bizde bir günde konuşulup tüketilen mevzulara dönüşebiliyor. Narin’i kim öldürdü sorusuna cevap alamadan pat diye yenidoğan çetesiyle karşılaşıyoruz mesela.
Aslında gündem ne kadar hızlı değişirse değişsin toplum olarak aydınlık günler görmek istiyorsak, çözümsüz kalan olayları unutmamamız gerek.
Unutmamamız gereken konulardan biri de sokak hayvanları yasası. Ama Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara bakılırsa, bu konuyu artık konuşmayı bırakmamız, unutmamız, kabullenmemiz bekleniyor!
*
Geçtiğimiz günlerde Habertürk kanalına konuşan Bakan Yumaklı sahipsiz hayvanlarla ilgili yönetmeliğin yayınlanma sürecinde olduğunu belirterek “Hiçbir şekilde sokaklarda başıboş sokak hayvanının olmasına izin vermeyeceğiz. Bu konu çok kısa bir süre içinde artık gündemden çıkmalı” dedi. 2028 yılına kadar sokaktaki tüm köpeklerin toplanacağının da altını çizdi.
Çıkarılan yasanın yüzde 100 hayvan hakkı ihlali anlamına geldiğini biliyoruz. Yasa meclisten geçer geçmez yaşanan olaylar ortada. Kafası kesilen, parçalanarak katledilen köpeklerin görüntülerini unutabilir miyiz?
Halihazırda belli bakımevlerinde toplu hayvan katliamları devam ediyor. Toplanan canların akıbetinin ne olacağını maalesef yaşanan örnekler bize gösteriyor.
Bu şartlar altında; sokakta yaşayan, uysal karakterli, insanlarla bir arada olmaya alışmış, “sosyal” ve “evcil” olarak değerlendirilen köpeklerin toplanmasını biz nasıl gündemimizden çıkarabiliriz?
*
Toplandıktan sonra sokak köpeklerini bekleyen 5 yıldızlı bakımevleri yok. Onları yaşatmayı ve sahiplendirilmelerini sağlamayı görev edinmiş ekipler yok. Onları koruyan bir yasa yok.
Tıkılacakları zindanlar var. Bir kuru ekmeğin bile çok görüldüğü; sadece adında bakımevi yazan “korku evleri” var. Yer kalmayınca “hastaydı, saldırgandı” denilerek öldürmek var.
Bilinsin ki; “Hayvanları seviyorum” diyen ve sevgisi sözde kalmayan her vatandaşın gündeminde sokak köpeklerinin durumu olacak. Bu konu hayvanlar için etik ve yaşamdan yana bir çözüm sunulmadıkça gündemimizden çıkmayacak. Sessiz canların sesi olmaya devam edeceğiz.
****************************
KISA HABER
Umutlar COP29’un ikinci haftasına kaldı
Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, devam eden COP29’da (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) henüz iklim kriziyle mücadele adına umut verici haberlerin gelmediğini kaydetti ve şu uyarıları yaptı: “Rekor kıran sıcak hava dalgaları ekosistemler üzerinde baskı oluştururken, denizlerin derinliklerinden gökyüzüne kadar her yerde değişim gözlemleniyor. Güçlü fırtınalar, aniden yükselen deniz seviyeleri ve iklimin öngörülemez hale gelmesi, sadece doğayı değil, aynı zamanda insan yaşamını da tehdit ediyor. Yenilenebilir enerji sistemlerine geçişi hızlandırmak, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı sona erdirmek ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek için tam sırası. Fosil yakıtlardan çıkmak, denizlerimizi aşırı sıcak dalgalarından korumak, insanlar ve doğa için daha iyi bir gelecek inşa etmek #BirlikteMümkün.”
****************************
DÜNYADAN BİHABER
Patika’dan can dostlar için yaşam alanı
İzmir’in Bergama ilçesindeki yardıma muhtaç sokak hayvanlarına el uzatmak için geçtiğimiz yıl Dünya Hayvanları Koruma Günü olan 4 Ekim’de kurulan Patika Doğa ve Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği kuruluşunun 1. yılında örnek bir projeyi başlattı.
Can dostlar için yaşam alanı çalışmalarına 10 Kasım itibarıyla start verdiklerini müjdeleyen Dernek Başkanı Çağla Himmetoğlu şu açıklamayı yaptı: “Patika Doğa ve Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği olarak amacımız; sokaklarda tehlikede olan dostlarımız için rehabilite ve sahiplendirme bölümünün olacağı, hasta ve yaralı dostlarımızın klinik sonrası bakım tedavilerinin yapılacağı, özellikle kış aylarında anneli bebekleri korumaya alıp, bebekler büyüyüp kısırlaşana kadar sterilize bir ortamda kalmalarını sağlamak, aşılarını yapmak ve sahiplendirmek hedefimiz. Yaşlı, güçten düşmüş, engelli sokakta asla olmaması gereken dostlarımızın, artık yiyecek su aramadan veteriner kontrolünde, kendilerine ait yuvalarında sevilerek huzurla yaşamaları isteğimiz. Bunun için projemiz kapsamlı bir şekilde ilerleyecek. Büyük bir sorumluluk ve emek harcanması gereken bu yolda ilk adımı biz attık. Desteğiniz önemli ve değerli. Bu anlamlı projede amacın sadece can kurtarmak olduğunun bilincine sahip, duyarlı, kalbi güzel insanlara ihtiyacımız var.”
*******************************
BİZİM GEZEGEN
Küresel ısınma felaketlerin şiddetini artırdı
Aşırı hava koşullarında küresel ısınmanın rolünü analiz eden yüzlerce çalışmanın yer aldığı yeni veri tabanı Carbon Brief web sitesi tarafından derlendi. İmkansız sıcak hava dalgaları son dönemde Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da can aldı; bilimsel analizler, fosil yakıt emisyonlarının hapsettiği ekstra ısı olmasaydı bunların gerçekleşme şansının neredeyse sıfır olacağını gösterdi.
Fosil yakıtlar iklimi dramatik bir şekilde değiştirdi; sıcak hava dalgalarının son 5000 yılda görülmemiş bir şiddet ve sıklıkta toplulukları vurduğu belirlendi. Çalışmalar, küresel ısınma nedeniyle 550 sıcak hava dalgasının, selin, fırtınanın, kuraklığın ve kontrol edilemeyen yangının önemli ölçüde daha şiddetli veya sık hale geldiğini gösterdi. Öte yandan milyonlarca insan ve binlerce yeni doğan bebek, insan kaynaklı meydana gelen iklim krizinin etkilerine bağlı olarak yaşamını yitirdi.
Dünya Hava Durumu Atıf grubundan Dr. Joyce Kimutai, “Aşırı hava olaylarının yoğunluğunda iklim değişikliğinin artan rolü kesinlikle endişe verici. Ve eğer bu devam ederse gerçekten herkes için zor olacak. İklim krizi insanları nasıl etkilediği konusunda ayrım yapmıyor. Dünyanın her yerini vuruyor" dedi.
***************************
KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN
“İnsanlar büyük resmi anlayamıyor; hayvanlar önemlidir, insanlar önemlidir ve insanların hayatındaki hayvanlar da önemlidir.” - Noel Fitzpatrick